Politiek

Teruglezen – Bed, bad en brood-debat: Oppositie wijst op tweespalt

30-04-2015 11:19

“De VVD krijgt de stoere taal, de PvdA de onmogelijkheid van de uitvoering.” SP-leider Emile Roemer zette de toon donderdagochtend bij de aanvang van het debat over het Bed, bad en brood-akkoord. Roemer wees op de tegenstellingen in de uitspraken van VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra en PvdA-evenknie Diederik Samsom, nadat VVD en PvdA vorige week een akkoord over illegalen sloten. Volgens Zijlstra gaat alle opvang dicht behalve in de grote steden, volgens Samsom hoeven gemeenten ‘nergens mee op te houden’. Ook D66-leider Alexander Pechtold wees daar op: “Eén akkoord, twee gescheiden werelden.” Ook wees hij op de onrust die leeft onder burgemeesters ‘van VVD tot PvdA’. Partij voor de Dieren-voorvrouw Marianne Thieme noemde het een ‘coalitie van water en vuur’.

Maar erg spannend werd het niet zoals u in de updates hier onder kan teruglezen. Het kabinet gaat in overleg met de vijf grote gemeenten over het aantal locaties, het aantal weken dat de opvang van een illegaal mag duren en over eventuele boetes die gemeenten kunnen krijgen als ze dwarsliggen. Het heeft zichzelf daar een half jaar de tijd voor gegeven. Wordt vervolgd dus: in november.

Update 17.00 – Dijkhoff: bestuursakkoord komt er wel

Staatssecretaris Dijkhoff zegt er alle vertrouwen in te hebben dat het bestuursakkoord met de gemeenten gesloten gaat worden. “De soep is nu heel heet. Hij stond negen dagen op een pannetje en er kwam veel stoom vanaf”, zei hij. Hij herinnerde daarbij aan zijn eigen tijd als lokaal bestuurder. Eerst zet je je hakken in het zand, vervolgens ga je praten. Ook bij de gemeenten zal die bereidheid bestaan.

Update 15.55 – Pechtold: Dit is een vertoning

Lichte explosie van D66-leider Alexander Pechtold. Hij verwijt premier Rutte onduidelijkheid. Onduidelijkheid over het aantal weken opvang en of gemeentes beboet worden wanneer ze zich niet aan de regeling houden. Pechtold noemt het debat ‘een vertoning’.

Update 15.18 – Kabinet begonnen aan beantwoording

Het kabinet is begonnen aan de beantwoording van de vragen. Rutte begint met de stelling dat het van meet af aan duidelijk was dat de bed-bad-brood-kwestie een onderwerp is dat meer tijd zou vragen. “Daar schaam ik me niet voor. We zullen er alles aan blijven doen om knopen snel door te hakken, maar dit onderwerp had gewoon meer tijd nodig.” De vraag of hij nog wel de regie voert, is volgens hem dan ook niet aan de orde. “Dit kabinet is stabiel, omdat de wil er is om er samen uit te komen”, zei de premier.

Update 13.26 – ‘Een stukje vrijheid bij de professional’

Net zoals Samsom houdt Zijlstra zich op de vlakte over wat een ‘beperkt aantal weken’ opvang nou precies inhoudt.

Update 13.01 – Zijlstra (VVD): “Wij laten in dit land niemand doodvriezen.”

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra is begonnen aan zijn inbreng tijdens het debat. Noodopvang is nooit uitgesloten, zei hij bij aanvang.

Update 12.25 – Ondertussen in Vak K

 

Dit gebeurde vanochtend

CDA: ‘Dit is een vechtkabinet’

Volgens Bram van Ojik (GroenLinks) is er op dit moment überhaupt geen sprake van een akkoord tussen VVD en PvdA: “Hoe kun je van een akkoord spreken wanneer de één zegt dat je na een paar weken weer op straat staat en de ander zegt dat je altijd kunt rekenen op opvang?” Net als ChristenUnie-leider Arie Slob adviseerde hij het kabinet terug te keren naar de onderhandelingstafel. Slob: “Dit akkoord kan door de papierversnipperaar.” Volgens Sybrand Buma (CDA) is Rutte niet langer de premier te noemen van zijn ‘vechtkabinet’. “Rutte is niet langer premier, maar speelbal van paniek binnen zijn partij”. Volgens hem is er sprake van ‘betonrot’ in het kabinet. Hij wees daarbij ook op de crisis die eind december ontstond rondom de vrije artsenkeuze.

Samsom: Verschillen met VVD levensgroot

Samsom kreeg de vraag hoeveel weken de periode van tijdelijke opvang nou eigenlijk duurt. “De verschillen tussen PvdA en VVD zijn levensgroot. De VVD is benauwd voor opvang omdat ze daar een aanzuigende werking in ziet.” De PvdA’er wil het aantal weken laten afhangen van het bestuursakkoord dat het kabinet en de gemeenten nog gaan sluiten. “Dat moet onze gezamenlijke zoektocht zijn.”

TPO’s Marieke van de Zilver in Den Haag:

Dit bericht wordt aangevuld