Politiek

Teruglezen – Bed, bad en brood geregeld: illegalen opgevangen in grote steden

22-04-2015 16:28

Er komt een tijdelijke en sobere opvang voor illegalen in vijf grote steden: Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Eindhoven. Die opvang zal beperkt zijn tot enkele weken. Daarna worden illegalen teruggestuurd naar hun eigen land vanuit het aanmeldcentrum Ter Apel. Wie daaraan weigert mee te werken, wordt alsnog op straat gezet. Onderdeel van het compromis is dat andere gemeenten stoppen met het opvangen van illegalen. Gemeenten die straks geen opvang meer mogen verzorgen maar dat toch blijven doen, dreigen te worden gekort op hun budget voor integratie van nieuwkomers. Dat staat in de brief van het kabinet.Dat vertelden minister-president Mark Rutte en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher woensdagavond tijdens een persconferentie op het Binnenhof. De – soms bizarre – gebeurtenissen woensdagavond leest u hieronder terug. Samsom en Zijlstra die heel iets anders zeggen, muitende gemeenten en een kritische oppositie. Dit dossier kan voorlopig nog niet dicht.

Na de noodopvang gaan illegalen naar de terugkeerlocatie in Ter Apel, om van daaruit te worden teruggestuurd naar hun eigen land. Wie daaraan weigert mee te werken, wordt alsnog op straat gezet. Mensen die ziek zijn kunnen langer blijven in de noodopvang. Het is aan gemeenten om dat per geval te bekijken.

Uitspraak Raad van State wordt afgewacht

Bovendien geldt dat burgemeesters de verantwoordelijkheid houden voor de openbare orde en op basis van hun zorgplicht mensen op individuele basis kunnen opvangen. Het is de bedoeling dat andere gemeenten stoppen met het opvangen van illegalen. Op dit moment zijn er nog enkele tientallen gemeenten die dat doen. Zij mogen dat blijven doen tot de Raad van State daar later dit jaar een definitief oordeel over heeft geveld.

De burgemeesters van de vijf grote steden zijn positief over het plan. Wel moet het kabinet met hen nog een definitief bestuursakkoord sluiten.

Update 22.55 – Samsom versus Zijlstra

Halbe Zijlstra woensdagavond:

“Er blijft geen opvang over die ik dicht wil, want ze gaan allemaal dicht.”

Diederik Samsom woensdagavond:

“Voorlopig hoeven gemeenten nergens mee op te houden. We wachten op een uitspraak van de Raad van State. Burgemeesters kunnen altijd zeggen: bij mij slaapt niemand onder de brug, die krijgt noodopvang.”

Update 22.51 – Gemeenten zetten vraagtekens bij akkoord

Jos Wienen van de asielcommissie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten in Nieuwsuur:

“Het is goed dat er nu een basisafspraak is gemaakt en dat het kabinet met de gemeenten gaat praten. Het was overigens beter geweest als we als gemeenten eerder hadden kunnen overleggen. We hebben wel enkele kanttekeningen bij dit akkoord. Zo is het aantal van vijf steden waar wel opvang mogelijk is, te beperkt. Ook hebben we vraagtekens bij de praktische uitvoerbaarheid, zoals de termijn van enkele weken om te werken aan terugkeer. En als de illegalen niet willen meewerken aan terugkeer heb je weer de rondzwervende vreemdeling. We zullen nog stevig moeten praten met het kabinet”

Update 22.40 – De VVD heeft een infographic gemaakt

Update 22.33 – GroenLinks: Dit is een schoneschijnakkoord

Bram van Ojik, fractieleider GroenLinks zegt woensdagavond:

“De coalitie heeft een schoneschijnakkoord gesloten. Wie niet weg kan, komt alsnog op straat. De eis dat mensen moeten meewerken aan hun uitzetting is in strijd met de uitspraak van het Europees Comité voor Sociale Rechten. Bed, bad, brood is een grondrecht, daar mag je niet mee marchanderen door er wat voor terug te vragen.”

Update 22.25 – Wethouders uit Groningen en Arnhem houden illegalenopvang open

Wethouders uit Groningen en Arnhem melden dat zij hun illegalenopvang in weerwil van de wens van het kabinet openhouden.

Update 22.05 – Rutte bevestigt: Opvang in vijf grote steden – Andere locaties dicht

De vijf grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag,  Utrecht en Eindhoven gaan illegalen opvangen. De andere noodlocaties worden gesloten. Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) noemt het een ‘zwaarbevochten compromis’. De volledige brief van staatssecretaris voor asiel Klaas Dijkhoff (VVD) hier.

Livestream RTL Nieuws – Persconferentie Rutte/Asscher

 

Update 21.20 –  VVD: Aan beide voorwaarden voldaan

Persbericht VVD:

“Binnen de context van het Regeerakkoord, dat spreekt van een restrictief en rechtvaardig immigratiebeleid en actief en consequent terugkeerbeleid, kan de VVD zich goed vinden in de uitkomst van deze besprekingen. Aan de twee voor de VVD essentiële voorwaarden is voldaan: geen opvang voor diegenen die niet meewerken aan vertrek en een grotere inzet op terugkeer naar het land van herkomst.”

Update 21.02 – Wilders: Zwakke knieën VVD leiden Nederland naar de afgrond

PVV-leider Geert Wilders vindt dat de VVD zwakke knieën heeft:

“Illegalen die zich niet aan hun vertrekplicht hebben gehouden krijgen nu op kosten van de belastingbetaler opvang aangeboden. Dat is de wereld op zijn kop. De zwakke knieën van de VVD zorgen steeds weer voor een versoepeling van het vreemdelingenbeleid en brengen Nederland steeds verder naar de afgrond”.

Update 19.58 – Ook PvdA-fractie akkoord

Ook de PvdA-fractie is, kort na de VVD, akkoord met het voorstel. PvdA-leider Samsom noemt het akkoord ‘een goede oplossing voor de Partij van de Arbeid’. “Maar het is vooral een goede oplossing voor de mensen op straat, die geen kant op kunnen en geen perspectief hebben, zelfs niet in de bed, bad en brood voorzieningen. Die zijn karig, dan moet je overdag weer de straat op. We proberen iets nieuws te vinden voor die mensen, zodat er ook gewerkt kan worden aan een oplossing voor de toekomst.”

Later vanavond komt de coalitietop weer bij elkaar voor de laatste details, waarna een persconferentie over het akkoord zal plaatsvinden.

Update 19.42 – VVD-fractie is akkoord

Niet geheel onverwacht stemt de VVD-fractie in met het compromis. Het is nu wachten op de PvdA.

Update 19.19 -Pechtold: Dit is een krankzinnig compromis

D66-leider Alexander Pechtold:

“Als wat we nu lezen in de media inderdaad de uitkomst is, dan is dit echt een krankzinnig Haags compromis. Je kan moeilijk zeggen dat het ondoordacht is want ze hebben er elf dagen over nagedacht, maar dit verschuift de problematiek naar een aantal gemeenten. Het is ook het vooruitschuiven van de problematiek want na een paar weken moet ineens duidelijk zijn wat al jaren niet lukt. In Rotterdam krijgt wethouder Joost Eerdmans een probleem want hij moet alle illegalen die nu nog in Brabant en Zeeland zitten opvangen. En in een gemeente als Nijmegen wil een meerderheid van de raad de opvang doorzetten. Ik denk dat het kabinet bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten bot gaat vangen. Die gaan zeggen: jongens dit is onwerkbaar. En dat vind ik ook, het is een Haagse werkelijkheid.”

Update 19.06 – Samsom is tevreden, gaat naar fractie

PvdA-leider Diederik Samsom is tevreden met het compromis dat de top van VVD en PvdA hebben bereikt over de opvang van illegalen.Dat zegt hij tegen het ANP.

“Ik denk dat er iets moois ligt. Het is een goed compromis voor beide partijen.”

Hij praat om 19.15 zijn eigen fractie bij over de afspraken met de VVD.

Update 16.51 – Illegalen: Dit is akkoord van politici die spierballentaal willen gebruiken

Marjan Sax, woordvoerster van de actiegroep Wij zijn hier, die uitgeprocedeerde asielzoekers in het Vluchtgebouw en de Vluchttoren in Amsterdam bijstaat:

“De hele heisa over bed, bad en brood is symboolpolitiek. Het is maar een klein deel van het asielbeleid. Het gaat niet om veel mensen en niet veel geld. Het is onverstandig de kleinere gemeenten te dwingen te stoppen met noodopvang. In het verleden werkte dit ook niet. Mensen gaan dan zwerven. Het is onmogelijk een sluitend asielbeleid te maken en het is treurig mensen te criminaliseren die niet terug kúnnen. Door technische redenen kunnen deze mensen niet terug, omdat ambassades bijvoorbeeld niet meewerken. Dit is een akkoord van politici die spierballentaal willen gebruiken, maar die de realiteit niet kennen of onder ogen willen zien.”

Lees verder

RTL Nieuws – Compromis bed, bad, brood