Politiek

Van Miltenburggate – Positie Kamervoorzitter niet ter discussie

15-04-2015 12:00

Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) heeft nooit aangifte tegen GroenLinks Kamerlid Linda Voortman gedaan vanwege het lekken van informatie naar de pers. Dat blijkt uit stukken die het presidium – het bestuur van de Tweede Kamer – woensdagavond openbaar heeft gemaakt. Wel heeft Van Miltenburg in het algemeen aangifte gedaan over het lekken naar de media inzake de benoeming van Guido van Woerkom tot Nationaal Ombudsman. Ook noemde zij Voortman bij naam. De Rijksrecherche wilde echter dat zij wel aangifte tegen Voortman zou doen.

Update 21.31 – Van Miltenburg, Voortman en Van Ojik hebben kort gesprek, vrijdag verder

Van Miltenburg, Voortman en GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik hebben woensdagavond al een kort gesprek gehad. Dat vertelden de drie gezamenlijk aan ThePostOnline. Een vervolggesprek volgt vrijdag. Van Miltenburg zegt dat gesprek ‘met vertrouwen tegemoet te zien’. Voortman blijkt iets terughoudender: “Ik heb nog wel een aantal vragen die ik graag beantwoord zou zien.”

Ook voor Bram van Ojik is de kou nog niet uit de lucht: “Ik geloof dat mijn collega een aantal vragen heeft gesteld waar ze niet alleen het volste recht op heeft om die te stellen, maar waarvan het ook belangrijk is dat ze worden beantwoord. Vandaar dat we met elkaar in gesprek zijn en dat we dat gesprek vrijdag aanstaande gaan voortzetten. Dat is geen gedoe, maar een normale gang van zaken tussen in dit geval een Kamerlid en de Kamervoorzitter.”

Van Miltenburg zegt verder nog: “Zo lang ik het gesprek met mevrouw Voortman voer, geef ik geen antwoorden op vragen. Niet omdat ik die antwoorden niet heb, maar omdat ik het niet netjes vind en dat wij hebben afgesproken dat we, zo lang we met elkaar in gesprek zijn, geen nadere mededelingen doen.”

En: “Ik vind het heel erg dat er heel veel dingen zijn gelekt, je ziet dan meteen hoe schadelijk dat is.”

Miltenburg

Landsadvocaat: Van Miltenburg handelde correct

De Landsadvocaat oordeelt dat Van Miltenburg juist heeft gehandeld ‘om een in neutrale bewoordingen opgestelde aangifte te doen’. Het presidium steunde haar daarin. Alleen ChristenUnie-Kamerlid Joel Voordewind tekende ‘bezwaar’ aan.

Voortman: Dit is een eerste goede stap

Linda Voortman zegt in een reactie dat nog niet al haar vragen zijn beantwoord, maar dat ze graag verder praat met Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. “Ik wil gewoon het gesprek met haar aangaan”, zei het Groenlinks-Kamerlid vanavond in de Tweede Kamer. Ze vroeg opheldering en kreeg die voor een deel ook, maar nog niet op alle punten. “Maar ik ben al wel blij met de opheldering die er nu is. Dat is een goede eerste stap.” Ook nu het Kamerbestuur met meer informatie naar buiten is gekomen, heeft Voortman nog wel vragen. “Zoals hoe mijn naam bij De Telegraaf terecht is gekomen. En hoe zit het met die twee lijstjes waardoor eigenlijk al duidelijk was dat ik het niet gedaan kon hebben. De voorzitter heeft me uitgenodigd om verder te spreken en op die uitnodiging ga ik heel graag in.”

De documenten

De brief van het presidium aan Linda Voortman.

De brief van de Landsadvocaat. Van Miltenburg heeft geen aangifte tegen Voortman gedaan ook al wilde de Rijksrecherche dat wel.

De volledige aangifte van Van Miltenburg.

De notulen van de presidium-vergadering van 25 juni.

Wie lekte naar de Telegraaf?

Het presidium sprak woensdag over de zaak rond het GroenLinks Kamerlid Linda Voortman. Die wil opheldering over de affaire vorig jaar rond de benoeming van Guido van Woerkom tot Nationale ombudsman. Zij werd er destijds ten onrechte van verdacht mogelijk namen van kandidaten te hebben gelekt naar de media. Ook wil Voortman weten waarom er aangifte tegen haar is gedaan en wie de vertrouwelijke gesprekken met Van Miltenburg heeft gelekt naar de Telegraaf.

De positie van Van Miltenburg is niet aan de orde geweest tijdens het ‘heel goede gesprek’, aldus Bosma. Volgens Ronald van Raak van de SP was de bijeenkomst ‘heel verhelderend’ en ‘informatief’. Zijn collega Joël Voordewind (ChristenUnie) zei dat ‘we goed met elkaar gesproken hebben’.

Twee lange vergaderingen

Het presidium kwam later in de middag weer bijeen. Bosma: “Het is nu een kwestie van even alles op een rijtje zetten.” Volgens hem had de Kamervoorzitter op de meeste vragen een antwoord.

Ton Elias zei bij het verlaten van de vergadering: “Je weet nooit wie er gelekt heeft. Ik was het in ieder geval niet.” Het is een publiek geheim dat Elias ook Kamervoorzitter wilde worden. Weblog Geenstijl heeft daarom haar eigen theorie over de kwestie.

Lees ook

Linda Voortman (GroenLinks) ten onrechte verdacht van lekken