Politiek

Linda Voortman (GroenLinks) ten onrechte verdacht van lekken

23-12-2014 16:56

De officier van justitie van parket Den Haag heeft op basis van het onderzoek van de Rijksrecherche naar het lekken van namen van kandidaten voor de functie van Nationale Ombudsman besloten GroenLinks Tweede Kamerlid Linda Voortman niet te vervolgen wegens schending van het ambtsgeheim. Uit onderzoek is gebleken dat zij ten onrechte als verdachte is aangemerkt. Er zijn geen andere verdachten in het onderzoek naar voren gekomen.

Guido van Woerkom werd eind mei voorgedragen als Nationale ombudsman. Na enkele weken commotie om verschillende redenen zag hij af van de functie. De NOS bracht vervolgens de namen van twee andere kandidaten die op de post hadden gesolliciteerd.

Voortman werd ervan verdacht gelekt te hebben over de sollicitatieprocedure van de Nationale Ombudsman. GroenLinks-leider Bram van Ojik schorste Voortman afgelopen zomer omdat zij vertrouwelijke informatie tegen de regels in had gedeeld met haar fractie. Zij ontkende echter de namen aan de media te hebben verstrekt.

Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) deed afgelopen zomer aangifte naar aanleiding van het lekken van namen van kandidaten naar de media middels een anonieme e-mail. De Rijksrecherche deed vervolgens onderzoek. Voortman kwam in het onderzoek als verdachte in beeld doordat zij verklaarde over de inhoud van de stukken te hebben gesproken met andere Kamerleden, onder wie Kamerleden die niet zelf de vertrouwelijke stukken hadden ingezien.

Lees ook

Uitkomst onderzoek Rijksrecherche

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman een maand geschorst