Politiek

Hennis ziet niets in PVV-voorstel om moslims uit leger te weren

14-04-2015 18:10

Minister van Defensie Jeanine Hennis (VVD) ziet niets in het voorstel van de PVV om moslims uit het leger te weren. De PVV stelde vorige week dat die niets in het leger te zoeken vanwege mogelijke loyaliteitsproblemen. Dat schrijft Hennis aan de Tweede Kamer dinsdag.

Het PVV-voorstel kon eerder al rekenen op de kritiek van minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) die het ‘een volstrekt verkeerde manier van mensen wegzetten en verdacht maken’ noemde. Ook beschuldigde hij de partij van Geert Wilders van het ‘flirten met een beroepsverbod’.

Hennis schrijft aan de Tweede Kamer:

“Defensie registreert de geloofsovertuiging van haar medewerkers niet. Bij Defensie staat niet je geloof, maar je gedrag centraal.”

Moslims in de krijgsmacht

Uit het onderzoek dat aanleiding was voor de PVV om vragen te stellen blijkt volgens Hennis dat 61 procent van de militairen een katholieke of protestantse achtergrond heeft en 4 procent een overige levensbeschouwelijke achtergrond (humanistisch, joods, hindoestaans, islamitisch en andere). Uitgaande van een totaal van ruim 43.000 militairen is het aantal militairen met een overige levensbeschouwelijke achtergrond dus ongeveer 1.600. Hennis: “Het aantal militairen met een islamitische achtergrond is een niet nader bepaald deel daarvan.” Er zijn geen gewetensbezwaarden in deze groep bekend, volgens de minister.

Geschikt, ongeschikt

Op de vraag van de PVV:

“Wilt u in lijn met eerdere wervingscampagnes een campagne starten die eindigt met de tekst: islamitische militairen vanwege risico loyaliteitsproblemen: geschikt () ongeschikt (X )?”

…antwoordt de minister:

“Nee, dat wil ik niet.”

‘Politiek vandalisme’

GroenLinks-senator Ruard Ganzevoort die aan het onderzoek meewerkte kraakte vorige week ook het PVV-voorstel. Op zijn weblog schreef hij:

“De opeenstapeling van vragen is niet gebaseerd op het onderzoeksrapport, en de logica van de volgorde is slechts suggestief. Alles is gericht op het oproepen van zoveel mogelijk wantrouwen. Dat draagt niets bij aan onze veiligheid maar voedt alleen maar de spanningen tussen groepen in onze samenleving. Schandelijk hoe hier een groep militairen wordt weggezet die zich inzet voor de internationale veiligheid en vrede en bereid is daarvoor grote risico’s te lopen. Politiek vandalisme, dat is het en niks anders.”