Politiek

Nomineer uw favoriete waterschapsbestuurder voor een interview bij TPO

24-02-2015 11:42

Op 18 maart zijn de waterschapsverkiezingen, tegelijk met die voor de Provinciale Staten. De meeste burgers weten niets van deze bestuurslaag omdat ze er nooit iets over horen. De waterschappen krijgen in de media nauwelijks aandacht en daardoor blijven allerlei schandalen, maar ook bestuurlijke prestaties, buiten beeld. Een voorbeeld is de Partij voor de Dieren die niet eens al haar zetels inneemt. Maar het probleem is breder.

De kandidaten van de waterschappen zijn vaak niet erg bekend en zijn online slecht te vinden. Ook de programma’s zijn bij verschillende partijen afwezig of het zijn documenten vol gemeenplaatsen. Als je geen zin hebt die programma’s te lezen, helpt het Kieskompas je niet. Ook de campagnes voor de waterschapsverkiezingen zetten je eerder op het verkeerde dan op het juiste been. Het lijkt er dan ook op dat je op 18 maart verplicht moet gokken voor het waterschap, naast je stem voor de Provinciale Staten.

Hoe dan verder?

En dan zijn de campagnes voor de waterschappen nog niet eens begonnen. Het zal moeilijk worden burgers te motiveren en te informeren, vooral omdat er geen ‘politieke dimensie’ lijkt te zijn bij de waterschappen. In gewoon Nederlands: partijen doen wel mee, maar ze verschillen onderling nauwelijks van mening. De enige verschillen bestaan op relatief onbelangrijke thema’s en daar worden in het waterschap vervolgens compromissen over gesloten waardoor partijverschillen en eventuele onderscheidende prestaties van politici nooit helder worden.

Een mooi voorbeeld stond vorige week in Binnenlands Bestuur: er is volgens een medewerker van een waterschap ‘wel degelijk een politieke dimensie’. Toch was die kennelijk zo lastig samen te vatten dat het ambtenarenblad deze wegliet uit de berichtgeving, de lezer vertwijfeld achterlatend wat die politieke dimensie precies zou kunnen zijn. De vraag blijft: wat gebeurt er in de waterschappen en wanneer maken waterschapsbestuurders of hun partijen echt een tastbaar verschil? Wat bereiken ze voor burgers? Waarom zouden burgers toch op hen moeten stemmen? Waarin verschilt de een van de ander?

Riant aanbod

Het blijft sappelen voor de waterschapsbestuurders om aan publiciteit te komen. Daarom een riant aanbod: een interview bij ThePostOnline waarin een waterschapsbestuurder zijn of haar visie met de wereld kan delen en de burger kan uitleggen waarom die op hem of haar zou moeten stemmen.

Je kunt je favoriete waterschapsbestuurder vanaf nu nomineren. Ken je een waterschapsbestuurder waarvan je aannemelijk kunt maken dat deze het verschil heeft gemaakt voor de burger, of ken je een kandidaat voor de waterschappen waarvan je denkt dat deze verschil gaat maken: laat van je horen. Als beloning krijgt deze waterschapsbestuurder in de week voor de verkiezingen één keer de ruimte om zijn of haar visie toe te lichten. Nominaties kunnen gestuurd worden naar: [email protected]. Vanzelfsprekend kunnen kandidaten zichzelf niet nomineren.