Politiek

Dag 4: Crisis voorbij, we zijn er nog!

19-12-2014 00:06

Rond vieren hedenochtend hamerde Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg de laatste plenaire vergadering van de Tweede Kamer in 2014 af. Conclusie: het kabinet zal de gesneuvelde zorgwet – in gewijzigde vorm – opnieuw indienen in het parlement. Mocht die dan weer de eindstreep niet halen, dan zal het kabinet ervoor zorgen dat het akkoord dat het heeft gesloten met de zorgsector toch wordt uitgevoerd. Er wordt gezinspeeld op een Algemene Maatregel van Bestuur. Daar is goedkeuring van de Tweede- en Eerste Kamer niet voor nodig “Waar een wil is, is een weg”, zei minister-president Mark Rutte tijdens het Kamerdebat dat donderdag kort voor middernacht begon. Tegen half vier in de ochtend zei minister van Volksgezondheid Edith Schippers dat zij niet met haar ‘portefeuille’ heeft ‘gezwaaid’.

Hoe dan ook: VVD en PvdA hebben elkaar weer gevonden, de C3 – bestaande uit de doorgaans meedenkende dus constructieve partijen bestaande uit D66, ChristenUnie en SGP – maken echter geen deel uit van het akkoord. En dat leidde tot zeker ongenoegen.

Asscher Rutter Schippers

Nachtelijk debat

In het debat dat tot diep in de nacht duurde onthulde VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra dat tijdens de vele gesprekken afgelopen dagen de Landsadvocaat ook adviseerde over de gekozen lijn. Een advies dat Rutte niet naar buiten wil brengen overigens, dit tot groot ongenoegen van D66-leider Alexander Pechtold. Als de nieuwe wet weer zal worden weggestemd, dan zal zal het kabinet met de Tweede Kamer in overleg gaan over een oplossing: een zogeheten Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB). Oppositiepartijen spraken vervolgens over een truc (SP), een dreigement (D66), een list om de Senaat te omzeilen (GroenLinks) of vroegen zich af of het staatsrechtelijk wel zuiver is (ChristenUnie). Alexander Pechtold (D66) zei er wel bij dat hij de wet inhoudelijk niet anders zal beoordelen dan eerder, toen hij vóór was.

Het Kabinet kwam er – kortom – mee weg.

Vertrouwen

Premier Rutte bleek aalglad, de oppositie – al dan niet Constructief – kreeg geen vat op hem. Gaan deze drieste dagen nog een staartje krijgen? Jazeker. Er zijn een boel staatsrechtelijke aspecten aan deze oplossing verbonden, zoals D66, ChristenUnie en SGP niet nalieten te verkondigen. Belangrijker: het motto van het Kabinet Rutte-Asscher luidt ‘Bruggen slaan’. VVD en PvdA hebben inderdaad weer een brug onderling geslagen. Een brug waar drie dagen crisis aan vooraf ging. De vraag is nu hoe groot het onderling vertrouwen nog is.

Geert Wilders (PVV) vatte de afgelopen dagen als volgt samen:

“Wat een circus. Wat een puinhoop. Wat een chaos. Wat een gigantische rotzooi. Wat een totaal gebrek aan regie en controle. Wat een paniek.”

Lees ook

Dag 1 – Muitende PvdA’ers doen wetsvoorstel sneuvelen

Dag 2 –  Heeft Rutte straks nog een Kabinet?

Dag 3 – Schippers dient wetsvoorstel opnieuw in