Politiek

Heeft hij straks nog een Kabinet?

17-12-2014 14:16

Met updates – De politieke spanningen binnen de regeringscoalitie van VVD en PvdA lopen op. Crisisoverleg over de dinsdag in de Senaat verworpen zorgwet van minister van Volksgezondheid  Edith Schippers (VVD) heeft tot nog toe geen oplossing opgeleverd. Woensdagmiddag voert de PvdA-top op het ministerie van PvdA-vicepremier Lodewijk Asscher opnieuw overleg met een van de dissidente PvdA-senatoren. Minister-president Mark Rutte zit echter in de Tweee Kamer voor een debat over de Europese Top.

Woensdagochtend was er al overleg tussen senator Marijke Linthorst, Schippers en PvdA-staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid. Linthorst vertegenwoordigde ook de twee andere dissidenten, Guusje ter Horst en Adri Duivesteijn. Bij het overleg waren ook PvdA-leider Diederik Samsom en de voorzitter van de Senaatsfractie van de PvdA, Marleen Barth aanwezig.

RTL Nieuws rekent op het ergste gezien:

En:

Asscher uitte zich woensdag minder pessimistisch. Hij noemde het goed dat de PvdA-dissidenten en Schippers met elkaar in gesprek zijn. Hij denkt dat partijen eruit kunnen komen. “Secuur, precies, rustig werken we aan een oplossing”, zei Asscher. Asscher wilde geen voorspellingen doen over hoe snel het conflict kan worden opgelost, maar zei wel dat de PvdA een betrouwbare coalitiepartner blijft.

Update donderdag 00.44 – Dit live-topic sluit. Fotograaf David van Dam heeft het laatste woord. Of beeld eigenlijk.

Update donderdag 00.19 – De fractieleiders van de drie ‘bevriende’ oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP zijn woensdag even na middernacht aangeschoven in het Torentje. Daar overleggen de regeringspartijen VVD en PvdA over een oplossing voor het zorgconflict. “Ik ga eens even kijken wat de dagbesteding van de PvdA vandaag is geweest”, zei ChristenUnie-leider Arie Slob bij aankomst. De PvdA-top heeft de hele dag overleg gevoerd over een uitweg uit het conflict. Behalve Slob zijn ook D66-leider Alexander Pechtold en SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij binnen. Torentje

Update 23.15 – Samsom op weg naar het Torentje: “Sommige dingen duren een dag, andere iets langer.”

Update 22.53 – Het volgende bericht is volledig op het conto van het ANP: PvdA-vicepremier Lodewijk Asscher en PvdA-leider Diederik Samsom werken woensdagavond verder aan een oplossing voor het zorgconflict met coalitiegenoot VVD. Het is onduidelijk waar ze heen zijn gegaan, nadat ze waren vertrokken bij crisisberaad met andere kopstukken van de PvdA op het ministerie van Asscher. Mogelijk gaan Asscher en Samsom later woensdagavond naar het Torentje om te overleggen met premier Mark Rutte, VVD-minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en onder anderen VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra. Deze VVD’ers zijn daar al een tijd bijeen, maar zouden nog geen seintje hebben gekregen dat de PvdA’ers er aankomen. Als Asscher en Samsom opduiken bij het Torentje, zou dat er volgens ingewijden op kunnen duiden dat een oplossing nabij is.

Update 20.28 – Wederom hoog overleg in het Torentje. Aanwezig: de kopstukken van de coalitie. Mark Rutte

Update 19.24 – Onvermijdelijk, volstrekt nutteloos en bovenal gratuit: een Facebookpagina voor de drie muitende PvdA-senatoren. Volgende stap een stille tocht wellicht?

Update 18.18 – PvdA-senator Guusje ter Horst – lid van de Bende van Drie – wil niet dat het Kabinet valt. Dat zei ze tegen het ANP.

“Dat zou heel erg zonde zijn, dat moeten we niet willen. Maar we hebben wel een probleem en ik ben hier om te proberen dat op te lossen.”

Ter Horst stelde wel dat ook Schippers water bij de wijn zal moeten doen, voor het conflict opgelost kan worden. “Dat moet, want haar wetsvoorstel heeft het niet gehaald, tenzij we nu overeenstemming bereiken. Ik ga ervan uit dat we erover spreken om er samen uit te komen en dat dat de inzet van beide kanten is.” Ze herhaalde dat ze altijd bereid is te praten, maar heeft nog geen nieuwe of aangepaste voorstellen gezien.

Update 18.09 – Nieuwe brief van het Kabinet is binnen:

De SP wil een debat met Rutte maar in ieder geval VVD en PvdA blokkeren dat voorstel. De Kamer hoopt morgenochtend op meer duidelijkheid van het Kabinet en zal dan kijken of er alsnog een debat moet worden gevoerd met onder meer premier Rutte. Volgens Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg is hij beschikbaar. Deze week is ook een Europese top waar Rutte bij aanwezig zal zijn.

Update 16.52 – In de tussentijd meldde RTL Nieuws dat de crisis voorbij was. RTL’s Frits Wester schrok:

Update 16.47 – Schippers heeft ‘goede hoop’ op een oplossing voor het conflict over de zorgwet.”We werken met vertrouwen aan een oplossing”. De sleutel ligt volgens Schippers bij de PvdA. Dat meldt het ANP. Ze ontkende een ultimatum te hebben gesteld.

Update 16.43 – De Tweede Kamer wil voor 18.00 uur een brief van het Kabinet over de situatie. SP-leider Emile Roemer wilde een debat maar VVD en PvdA blokkeerden dat.

Update 14.46 – De PvdA moet vandaag nog zicht bieden op een oplossing voor het door drie PvdA-senatoren afgeschoten zorgplan. Dat ultimatum heeft de VVD, bij monde van minister Edith Schippers van Volksgezondheid, vandaag gesteld bij een overleg met de PvdA-top op het ministerie van Sociale Zaken. Komt de PvdA er vandaag niet uit, dan zou Schippers haar ministerspost inleveren, zo zeggen ingewijden. Dat schrijft de Volkskrant.

Lees ook

Wetsvoorstel sneuvelt door muitende PvdA’ers

Foto’s – Diederik Samsom dinsdag 16 december 2014 om 15.49 uur