Politiek

80 uur werkstraf voor rapper die Wilders bedreigde

07-11-2014 13:22

De 27-jarige rapper Hozny heeft vrijdag een werkstraf van 80 uur en een voorwaardelijke celstraf van 2 maanden gekregen. De rechtbank in Den Haag legde hem die straf op voor het bedreigen van PVV-leider Geert Wilders. De rechtbank in Den Haag bepaalde ook dat Hozny de clip van YouTube moet verwijderen.

580.000 keer bekeken

Hozny, afkomstig uit Sneek, plaatste op 18 maart een videoclip op YouTube, waarin een op Wilders lijkende man twee vuurwapens op het hoofd gezet krijgt. Aan het slot van de clip gaat het beeld op zwart en klinkt een schot. Wilders deed aangifte. De clip is nog steeds op YouTube te zien en is inmiddels meer dan 580.000 keer bekeken.

Suggestie executie

Volgens Hozny was de clip een reactie op de ‘minder, minder’-uitspraken van Wilders tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Hij wilde choqueren, niet bedreigen. Maar de rechter concludeert dat het duidelijk wel om een bedreiging gaat. “Iedereen zal bij het zien en horen van de clip de conclusie trekken dat de heer Wilders aan het eind daarvan vanwege zijn uitspraken over de islam wordt geëxecuteerd”, aldus het vonnis. Wilders werd daardoor zowel in zijn werk als politicus belemmerd als in zijn privéleven.

De rechter vindt bovendien dat de vrijheid van meningsuiting waar de rapper zich op beriep ‘geen schuilplaats is voor degene die de ander met de dood bedreigt’, ook als dat op min of meer artistieke wijze gebeurt. De bedreiging met geweld slaat het maatschappelijk debat dood, stelt de rechter.

Eigen naamsbekendheid vergroten

De rapper had volgens de rechtbank bovendien niet alleen een ‘nobel’ belang op het oog, maar ook zijn eigen belang: namelijk zijn eigen naamsbekendheid vergroten. Wilders noemde de video eerder ,’ziekelijk en walgelijk’. Volgens Wilders gaat het ‘door merg en been en is het iets wat je je grootste tegenstander niet gunt’.

Lees ook

80 uur tegen rapper Hozny geëist

Terugkijken: Rapper Hozny in ‘Pauw’