Politiek

80 uur tegen rapper Hozny geëist

24-10-2014 17:18

Tegen de 27-jarige rapper Hozny heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag vrijdag een werkstraf van 80 uur en 2 maanden voorwaardelijke cel geëist, wegens het bedreigen van PVV-leider Geert Wilders.

Hozny, afkomstig uit Sneek, plaatste op 18 maart een videoclip op YouTube, waarin een op Wilders lijkende man twee vuurwapens op het hoofd gezet krijgt. Aan het slot van de clip gaat het beeld op zwart en klinkt een schot. Wilders deed aangifte. De clip is nog steeds op YouTube te zien. Het OM vroeg de rechter te bepalen dat Hozny het filmpje van zijn account afhaalt.

Executie suggereren is bedreigend

Volgens Hozny was de clip een reactie op de ‘minder, minder’-uitspraken van Wilders tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Hij wilde choqueren, niet bedreigen, aldus zijn verklaring. Het OM ziet dat anders: er wordt een executie gesuggereerd en dat is bedreigend. Dergelijke feiten ondermijnen het onbelemmerd functioneren van de parlementaire democratie, vindt justitie.

Rutte sprak afschuw uit

Minister-president Mark Rutte sprak begin dit jaar zijn afschuw uit over de video-clip:

“Walgelijk, echt vreselijk. Wij zijn een hele open democratie en Geert Wilders, Alexander Pechtold, wij allen moeten ons werk in openheid kunnen doen. Als dan een of andere idioot dit soort filmpjes maakt, ik heb er geen woorden voor.”

Lees ook

Geert Wilders doet aangifte tegen rapper Hozny