Politiek

SP wil benoeming PvdA-zorgambassadeur terugdraaien

06-11-2014 12:32

De PO-Raad krijgt 12.000 euro compensatie omdat voorzitter Rinda den Besten (PvdA) is benoemd tot ambassadeur van ‘de lokale aanpak van gezondheidsachterstanden’. Den Besten zal twaalf dagen per jaar aan haar ambassadeurschap besteden. Dat schrijft staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) aan de Tweede Kamer na vragen van SP-Kamerlid Renske Leijten. Zij maakt zich zorgen over de recente benoemingen van PvdA’ers – door PvdA’er’s – in de zorg. Er was geen openbare sollicitatieprocedure voor de functie. Leijten wil dat Van Rijn de benoeming terugdraait en op zoek gaat naar een andere ambassadeur.

PvdA’ers benoemd door PvdA’ers

Leijten maakt zich zorgen omdat deze zomer oud-PvdA senator Pauline Meurs ook al werd benoemd tot voorzitter van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg. Oud-PvdA senator Han Noten gaat voor minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (ook al PvdA) aan de slag als voorzitter van de Transitiecommissie Sociaal Domein.

Van Rijn wil laat niet het achterste van zijn tong zien over de benoemingsprocedure:

“Op basis van een profielschets is een aantal personen de revue gepasseerd en is de keuze gevallen op mevrouw Den Besten.”

Op de vraag van Lejiten of het niet  ‘vreemd over komt dat in korte tijd drie zeer geprofileerde PvdA-ers worden benoemd bij zorg- gerelateerd toezicht, advies of andere taken’ antwoordt Van Rijn:

“De benoemingen van personen op deze functies heeft onafhankelijk van elkaar plaatsgevonden. Bij het ambassadeurschap stond voor mij het belang van het onderwerp en de passendheid in het profiel voorop.”

‘1000 euro per dag niet uit te leggen’

De Tweede Kamer debatteert vanmiddag over integriteit in de zorg. Leijten wil dat de benoeming wordt teruggedraaid:

“Ik vind 1000 euro vergoeding per dag in deze tijden van bezuinigen niet uit te leggen. Een ambassadeur die gezondheidsverschillen tussen arm en rijk moet verkleinen hoort niet zoveel te kosten. Dat mevrouw Den Besten een enthousiaste persoonlijkheid is, is zeker waar. Maar er was vast wel ook iemand te vinden die dit om niet kon doen. Ik ga de staatssecretaris vragen om verder te zoeken.”

Den Besten verdient volgens het jaarverslag 2013 van de PO-raad 130.000 euro per jaar. Vice-voorzitter Simone Walvisch verdient 187.000 euro per jaar. Den Besten was eerder wethouder in Utrecht.

Lees ook

TPO – Baantjesmachine – Nemen PvdA’ers de zorg over?

Utrechtse PvdA-wethouder ziet af van wachtgeld