Haagse grabbelton

Baantjesmachine – Nemen PvdA’ers de zorg over?

08-10-2014 18:14

Staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) van Volksgezondheid heeft woensdag Rinda den Besten (ook PvdA) tot ambassadeur van ‘de lokale aanpak van gezondheidsachterstanden’ benoemd. Den Besten was tot 2013 wethouder in Utrecht en nu voorzitter van de PO-Raad, de sectororganisatie voor het basis- en speciaal onderwijs. Het is daarmee de derde prominente PvdA’er in korte tijd die op het gebied van zorg wordt benoemd. En dat is opvallend, vindt SP-Kamerlid Renske Leijten.

Derde PvdA’er in korte tijd

Deze zomer werd oud-PvdA senator Pauline Meurs namelijk benoemd tot voorzitter van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg. Oud-PvdA senator Han Noten gaat voor minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (ook al PvdA) aan de slag als voorzitter van de Transitiecommissie Sociaal Domein. De commissie gaat onderzoeken of gemeenten voldoende maatregelen hebben genomen nu ze vanaf volgend jaar verantwoordelijk worden voor jeugd, zorg en werk.

Den Besten kwam in 2013 in opspraak omdat ze aansprak wilde maken op 14.000 euro wachtgeld in zeven weken. Na kritiek van onder meer PvdA-voorzitter Hans Spekman en partijleider Diederik Samsom zag ze daarvan af.

SP: ‘Dit komt vreemd over’

SP-zorgwoordvoerder Renske Leijten vindt dat de derde benoeming op rij van een ‘zeer geprofileerde’ PvdA’er in een functie op het gebied van zorg ‘vreemd over komt’. Woensdag stelde ze Kamervragen aan Van Rijn. Daarnaast wil Leijten weten of de benoeming via een openbare sollicitatieprocedure tot stand is gekomen, hoeveel geld Den Besten met haar nieuwe klus gaat verdienen en hoeveel nevenfuncties Den Besten heeft.

Plasterk al eerder onder vuur door benoeming partijgenoot

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk kreeg afgelopen tijd kritiek van uit de Kamer omdat hij de omstreden Utrechtse oud- PvdA-wethouder Gilbert Isabella benoemd heeft tot Rijksvertegenwoordiger voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Plasterk zei vorige week tijdens zijn begrotingsbehandeling dat hij de discussie rondom Isabella ongepast vond en weigerde inhoudelijk op de zaak in te gaan.

De Haagse Grabbelton is een rubriek van notities, geruchten, observaties en onbewezen theorieën uit de Nationale Vergaderzaal. Maar u vindt hier ook de kruimels die de kolommen bijna niet haalden en hopelijk ook enkele krenten uit de Haagse Pap.