Politiek

PVV wil dat Spekman/Samsom alsnog vervolgd worden

10-10-2014 11:36

PVV-leider Geert Wilders overweegt samen met collega fractievoorzitters Faber (PVV Eerste Kamer) en De Graaff (PVV Europees Parlement) bij het Gerechtshof een artikel 12 procedure te beginnen tegen de PvdA-ers Diederik Samsom en Hans Spekman. Wilders als belanghebbende en Faber en De Graaff omdat ze eerder aangifte tegen beide heren hebben gedaan.

Wilders:

“Het kan niet zo zijn dat ik als verdachte wordt aangemerkt door het Openbaar Ministerie en de PvdA-ers Samsom en Spekman die spraken over het etnisch monopolie op overlast van Marokkaanse jongens en het vernederen van Marokkanen, met rust worden gelaten. Dat is onrechtvaardig en lijkt op politieke justitie. Vrouwe Justitia hoort blind te zijn en is dat duidelijk niet. Ik vind dat wij alledrie mogen zeggen wat we willen zeggen, maar het kan niet zo zijn dat er met twee maten wordt gemeten. We gaan met advocaat Knoops de mogelijkheden van een artikel 12 procedure bij het Gerechtshof bespreken.”

‘Etnisch monopolie’ en ‘vernederen’

PvdA-leider Diederik Samsom en partijvoorzitter Hans Spekman worden niet vervolgd voor hun uitspraken over Marokkanen. De uitlatingen zijn niet strafbaar, aldus het Openbaar Ministerie in Amsterdam donderdag. Samsom had in 2011 in NRC Handelsblad gezegd dat Marokkaanse jongeren een ‘etnisch monopolie’ op straatoverlast hadden. Spekman had in 2008 tegen Vrij Nederland gezegd: “De Marokkanen die niet willen deugen, moet je vernederen, voor de ogen van hun eigen mensen.” Volgens het OM hadden Samsom en Spekman het ‘over gedrag en niet over ras’.

Proces Wilders was ook gevolg van artikel 12-procedure

De eerdere vervolging van Geert Wilders in 2010/2011 was ook een gevolg van een artikel 12-procedure. In 2008 besloot het Openbaar Ministerie Wilders niet te vervolgen, aangevers waren het daar niet mee eens en spanden een artikel 12-procedure aan. Wilders werd toen alsnog vervolgd en vervolgens vrijgesproken.

Lees ook

Wilders verdacht van strafbare uitingen over Marokkanen