Politiek

Wilders verdacht van strafbare uitingen over Marokkanen

09-10-2014 09:39

Met updates – PVV-leider Geert Wilders wordt ervan verdacht dat hij strafbare uitlatingen over Marokkanen heeft gedaan. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) donderdag. Het OM kreeg ruim 6400 aangiften tegen Wilders in behandeling over uitlatingen die hij 20 maart deed tijdens een verkiezingsbijeenkomst. Hij vroeg toen aan zijn aanhangers in Den Haag of ze meer of minder Marokkanen in die stad en in Nederland willen. “Minder, minder, minder”, scandeerde de zaal. “Dan gaan we dat regelen”, reageerde de PVV-leider. Ook uitspraken die Wilders op 12 maart deed tijdens een bezoek aan een markt in het Haagse stadsdeel Loosduinen, horen bij de verdenking. Wilders zei daar dat hij ‘minder Marokkanen’ wilde.

Update 10.23 – Reactie Geert Wilders

“Het is schandelijk, terwijl de wereld in brand staat richt het OM zijn pijlen op een volksvertegenwoordiger die problemen benoemt. Het OM kan zijn tijd beter besteden door zich meer te richten op de Nederlandse Syriëgangers die voor meer dan driekwart uit Marokkanen bestaat. Dit is de wereld op zijn kop.”

Update 9.53 – Samsom/Spekman niet vervolgd

PvdA-leider Diederik Samsom en partijvoorzitter Hans Spekman worden niet vervolgd voor hun uitspraken over Marokkanen. De uitlatingen zijn niet strafbaar, aldus het Openbaar Ministerie in Amsterdam donderdag.  Samsom had in 2011 in NRC Handelsblad gezegd dat Marokkaanse jongeren een ‘etnisch monopolie’ op straatoverlast hadden. Spekman had in 2008 tegen Vrij Nederland gezegd: “De Marokkanen die niet willen deugen, moet je vernederen, voor de ogen van hun eigen mensen.” Volgens het OM hadden Samsom en Spekman het ‘over gedrag en niet over ras’.

‘Verdenking van strafbaar feit’

Binnen het OM heeft er de afgelopen maanden een uitvoerige juridische analyse plaatsgevonden naar de gedane uitspraken van Wilders. Het OM is hierna tot de conclusie gekomen dat de uitspraken een verdenking van een strafbaar feit opleveren. Dat is ook de reden dat er is besloten om Geert Wilders te verhoren. Het horen van een verdachte vormt een vast onderdeel van vrijwel alle strafrechtelijke onderzoeken.

‘Strafvervolging ligt in de rede’

De verdenking is dusdanig, dat strafvervolging in de rede ligt volgens het OM.  Het OM heeft nog geen definitieve vervolgingsbeslissing genomen. Zodra deze is genomen, zal eerst Geert Wilders worden geïnformeerd, waarna het OM de aangevers en belangstellenden op de hoogte zal brengen. Zoals gebruikelijk zullen aangevers die informatie per brief ontvangen.

Video – Het OM interviewt zichzelf over Wilders

Lees ook

Aangiftecircus: 120 aangiftes tegen Samsom/Spekman

Telegraaf kraakt Wilders

Dit bericht wordt aangevuld