Politiek

Burgemeester onder vuur: Van Aartsen zet vakantie voort

12-08-2014 11:33

Met update – Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag is niet van plan zijn vakantie in Frankrijk af breken. Ondanks kritiek in diverse media op zijn beleid en de gebeurtenissen in de Schilderswijk van afgelopen zondag maakt hij zijn zomerverlof af. Tot komend weekeinde wordt hij vervangen door locoburgemeester Tom de Bruijn (D66).

Volgens zijn woordvoerder zal Van Aartsen na terugkeer

“eerst alle feiten op een rij willen hebben. Pas daarna zal hij mogelijk reageren, grondig en niet overhaast’.”

Opstelten: situatie is onaanvaardbaar

Van Aartsen wordt onder meer bekritiseerd wegens het niet optreden tegen antisemitische leuzen door sympathisanten van de Islamitische Staat (IS) en de situatie en protesten in de Schilderswijk. Meremaals zijn journalisten belaagd door de demonstranten. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) was dinsdagochtend kritisch in de Telegraaf. Hij noemt de gebeurtenissen onaanvaardbaar.

Burgemeester onder vuur

Van Aartsen ligt sinds vorige maand onder vuur. In juli liep een anti-IsraĆ«l demonstratie uit de hand. De Hitlergroet werd gebracht, hakenkruizen getoond en een journaliste van Geenstijl werd lastiggevallen. Volgens Van Aartsen waren ‘geen grenzen overschreden‘. Dat kwam hem op veel kritiek te staan, onder meer van Joodse organisaties. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) riep Van Aartsen maandag op de veiligheid van journalisten beter te waarborgen.

Update 11.45 uur – Volgens de Haagse PvdA was de anti-ISIS demonstratie van afgelopen weekeinde ‘een provocatie‘.

Lees ook

Reportage: demonstreren tegen ISIS in de Schilderswijk

Geweld bedreigt het recht op demonstratie

Wanneer worden er wel grenzen overschreden voor Jozias de Flapdrol?