Politiek

Joods Nederland woedend op Van Aartsen (VVD)

25-07-2014 14:19

Met updates – Het Centraal Joods Overleg (CJO) heeft ‘met grote zorg kennis genomen’ van de anti-joodse uitingen die gisteren gedaan zijn tijdens de pro-Gaza demonstratie in Den Haag. De betogers  hieven antisemitische  spreekkoren aan  waarin werd opgeroepen tot het vermoorden van joden. Herhaaldelijk werd de Hitlergroet gebracht. Volgens een woordvoerder van burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) zouden er echter geen grenzen zijn overschreden en zouden de gewraakte uitingen vallen binnen  de afspraken die gemaakt zijn tussen politie, openbaar ministerie en gemeente.

‘Onbegrijpelijk en onacceptabel’

Het CJO vindt dit ‘onbegrijpelijk en onacceptabel’. Volgens de parapulu-organisatie van joods Nederland zijn er ‘wettelijke en ethische grenzen overschreden’ en daardoor bijgedragen aan het ontstaan van een explosieve situatie. Het CJO wil op korte termijn met de overheid in gesprek gaan.

OM lijkt minder zeker dan Van Aartsen

Het Openbaar Ministerie lijkt inmiddels wat minder zeker van zijn zaak. Het is alsnog een onderzoek gestart naar de gebeurtenissen van donderdagmiddag. Door de politie zijn beelden met geluidsopnamen van de demonstratie gemaakt onder andere met als doel om eventuele strafbare feiten ook achteraf nog te kunnen vaststellen. De beelden zijn veiliggesteld en zullen worden uitgekeken met een tolk om de Arabisch uitgesproken teksten te vertalen.

Update 14.27 – Video van de demonstratie: “Wie niet springt die is een jood”

http://youtu.be/3o443KJiBTU

Update 14.41 – Van Aartsen: ik kan er niets aan doen.

Persbericht van de gemeente Den Haag.

“Verschillende media hebben gemeld dat tijdens de demonstratie leuzen zijn geroepen die haatzaaiend waren. Of dat zo is geweest, wordt door het Openbaar Ministerie op dit moment onderzocht. Als blijkt dat er strafbare feiten zijn gepleegd, kan het Openbaar Ministerie strafvervolging instellen. De burgemeester heeft bij dit onderzoek en bij eventuele vervolgen geen enkele bevoegdheid.”

Lees ook

Van Aartsen: Geen grenzen overschreden bij pro-Palestina demonstratie

Politie moet journaliste ontzetten bij Pro-Gaza demonstratie Den Haag

Wanneer worden er wel grenzen overschreden voor Jozias de Flapdrol?

Kamerleden willen opheldering over anti-joodse demonstratie