Politiek

‘Wilders accepteert benoeming Europees Parlement’

10-06-2014 15:32

Geert Wilders accepteert zijn benoeming in het Europees Parlement. Dat schrijft Hein Bruinewoud (EenVandaag) op Twitter. Dat zou betekenen dat hij in de huidige situatie zijn Kamerzetel op moet geven. Wilders gaf eerder te kennen dat hij af wil van het verbod op het dubbelmandaat. Wilders is vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar.

Update 22.47 –  Sky Italië meldt de samenstelling van de nieuwe Europese fractie waar de PVV van gaat uitmaken.

Namen die u wellicht nog niet kent zijn de Litouwse partij Orde en Recht en het Poolse KNP.

Update 16.24 – Volgens de Kiesraad kan Wilders tijdelijk zijn dubbelfunctie uitvoeren. Dat zei secretaris-directeur Melle Bakker van de Kiesraad dinsdag tegen BNR. Gedurende de procedure die hij heeft aangespannen heeft hij ‘volledig recht zitting te nemen’ in het Europees Parlement, aldus de interpretatie door de Kiesraad van het reglement van orde van het Europees Parlement. Dat zou kunnen betekenen dat Wilders in elk geval tijdelijk de twee functies kan combineren. Het nieuwe Europarlement wordt op 1 juli geïnstalleerd.

Update 16.06 – Ondertussen meldt RTL Nieuws’ Stefan de Vries dat Marine Le Pen -leider van het Front National – er in is geslaagd een groep in het Europees Parlement te vormen.

Update 15.55 – Wilders meldt op Twitter:

Update 15.50 – Kees Boonman van EenVandaag meldt op Radio1 dat Wilders aan de Tweede Kamer heeft laten weten dat hij de zetel wil innemen. Dat betekent dat Wilders in Brussel zijn geloofsbrieven moet overleggen. Vervolgens moet hij een document ondertekenen waarin hij afziet van zijn Kamerzetel vanwege het verbod op het dubbelmandaat. Het is volgens Boonman nog maar de vraag of Wilders dat doet. In dat geval is het vooral een publiciteitsstunt.

Lees ook

Wilders wil naar Europa – Wil verbod dubbelmandaat aanvechten

Dit bericht wordt aangevuld