Politiek

Wilders wil naar Europa – Wil verbod dubbelmandaat aanvechten

30-05-2014 17:23

Geert Wilders wil naar Europa. Daarom gaat hij juridisch laten onderzoeken of het mogelijk is het verbod op het dubbelmandaat – Kamerlid én Europarlementariër zijn – juridisch aan te vechten.

Wilders via zijn woordvoerder tegen ThePostOnline:

“Ik wil het dubbelmandaat vervullen. Niet voor niets hebben bijna 300.000 mensen op mij gestemd. Dat heet democratie en voorheen mocht het dubbelmandaat ook. Ik ben nu juridisch advies aan het inwinnen of het zin heeft het dubbelmandaat bij de rechter aan te vechten of niet.”

Dubbelmandaat Kamerlid/gemeenteraadslid was geen succes

Of het Wilders praktisch gaat lukken is óók nog maar de vraag:  hij was van van 11 maart 2010 tot 1 juli 2010 lid van de gemeenteraad van Den Haag. Dat bleek toch te druk, vond hij zelf.

Wiegel zette discussie op agenda

VVD-prominent Hans Wiegel noemde in het televisieprogramma WNL op Zondag afgelopen zondag het afschaffen van het dubbelmandaat ‘een grote fout’. Hij wijdt de lage opkomst bij de Europese verkiezingen aan het feit dat mensen de leden van het Europees Parlement nauwelijks kennen.

Wilders een maand geleden: ‘Ik wil niet naar Europa’

Wilders zei een maand geleden tegen Elsevier dat hij, ondanks de moeilijkheden in zijn partij, trouw zal blijven aan het werk in Den Haag. Hij beloofde dat hij niet in het Europees Parlement gaat zitten.

PVV was in 2005 nog tegen dubbelmandaat

CDA Kamerlid Pieter Omtzigt herinnert zich de stemming van dinsdag 15 november 2005: de PVV stemde tegen de mogelijkheid van een dubbelmandaat.

Steun van PvdA

Wilders kan in ieder geval op steun rekenen van zijn PvdA-collega Jacques Monasch. Opmerkelijk, want de PvdA wilde geen enkel voorstel van de PVV meer steunen.