Politiek

Timmermans teleurgesteld in CDA vanwege Turkije-standpunt

22-05-2014 16:45

De uitspraak van CDA-lijsttrekker Esther de Lange bij de Europese verkiezingen dat Turkije nooit lid kan worden van de EU is volgens minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA)  ‘platte retoriek’. “Dit valt me ontzettend tegen van het CDA”, zei de PvdA-minister donderdag bij BNR.

‘Deur mag niet dicht’

Timmermans wees erop dat het CDA steeds een ‘consistente’ lijn heeft gevolgd over de toetreding van Turkije, waarmee de EU al vele jaren onderhandelt. Eerder was het CDA kritisch over de vorderingen die daarbij gemaakt worden en de opstelling van Turkije als het gaat om westerse normen en waarden. Maar tijdens de verkiezingscampagne zei De Lange dat wat haar betreft Turkije nooit zal kunnen toetreden. Timmermans zegt niet te weten of de toetredingsonderhandelingen met Turkije ooit resultaat zullen hebben, maar hij vindt niet dat de deur voor dat land kan worden dichtgeslagen.

CDA-draai

Of de opmerking van De Lange ‘platte retoriek’ is, valt nog maar te bezien. Daags na haar uitspraak werd het Turkije-standpunt van het CDA op de website aangepast.

Lees ook

Haagse grabbelton – Draaien: CDA serieus over anti-Turkije opmerking