Politiek

Haagse grabbelton – Draaien: CDA serieus over anti-Turkije opmerking

16-05-2014 17:32

Interessant hoor. Gisteren brak CDA-in-Europa-lijsttrekker Esther de Lange met het Turkije standpunt van de partij. Was het land tot voorheen – met enige mitsen en maren –  welkom in de Europese familie, nu ligt dat anders. “Het heeft mijn voorkeur dat Turkije nooit lid wordt”, zei De Lange tijdens een debat bij BNR. Die voorkeur van de lijsttrekker blijkt nu een officieel CDA-standpunt. Want wat valt vandaag te lezen op de website van de christen-democraten?

“Toetreding van Turkije tot de EU is nu niet aan de orde. Omdat Turkije bij lange na niet aan de criteria voldoet. Daarom stelt het CDA voor om met voorrang te zoeken naar alternatieve samenwerkingsvormen.”

Gisteren stond er nog iets anders te lezen:

Turkije

Verkiezingsprogramma

Nu alleen nog even het verkiezingsprogramma 2012-2017 (PDF) aanpassen en de christen-democraten zijn rond. Want daar valt nog steeds in te lezen:

“Het einde van het uitbreidingsproces van de Europese Unie nadert. Terughoudendheid ten aanzien van EU-uitbreiding moet worden nagestreefd. Elke nieuwe uitbreiding moet strikt getoetst worden aan de Kopenhagencriteria.”

Want als je draait moet dat wél de cirkel rond.