Politiek

Brennogate – Kabinet erkent falen Nationale Politie

14-03-2014 18:41

Het Kabinet erkent dat de Nationale Politie fout zat door gegevens van onderzoeksjournalist Brenno de Winter naar verschillende ministeries te sturen. Dat schrijft minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok (VVD) als antwoord op Kamervragen naar aanleiding van berichtgeving op ThePostOnline. De Winter is echter nog niet gelukkig: “Ik voel mij niet op mijn gemak, vraag mij af of ik veilig ben.”

Blok schrijft vrijdagmiddag:

“Met de interne meldingen zijn ook persoonlijke gegevens van de heer De Winter verstuurd, zoals zijn woonadres. Deze gegevens hadden daarmee niet verstuurd moeten worden. Ook zijn gegevens meegestuurd die duiden op een mogelijk strafbaar handelen van de heer De Winter. Deze gegevens hadden ook niet meegestuurd moeten worden.”

De Nationale Politie verstuurde begin februari informatie dat De Winter ‘zich mogelijk (-) met gebruikmaking van een ongeldig identiteitsbewijs toegang zou willen verschaffen tot overheidsgebouwen’. ‘Dat is nergens op gebaseerd’, zegt De Winter tegen ThePostOnline.

Nationale Politie wil met De Winter om de tafel

De Winter is vanmiddag – voor de beantwoording van de Kamervragen – gebeld door de Nationale Politie. Die willen met hem om de tafel:

“Ik werd vanmiddag gebeld met verzoek of ik na de Nucleaire Top langs kan komen. Op die uitnodiging ga ik in. En mijn advocaat ook.”

Waarschuwingsplakkaten

Eerder deze maand bleek dat er nog steeds waarschuwingsplakkaten voor De Winter circuleren, onder meer bij de centrale meldkamer in Utrecht. D66-Kamerlid Gerard Schouw wilde opheldering maar moet daar nog op wachten. Blok:

“Deze vragen hebben echter betrekking op de situatie binnen de Nationale Politie. Ik heb met de minister van VenJ (dat is dus Opstelten) afgesproken dat hij deze aanvullende vragen zal beantwoorden.”

De Winter is blij dat er enige schot in zijn zaak lijkt te zitten, toch maakt hij zich zorgen:

“Ik voel mij niet op mijn gemak, vraag mij af of ik veilig ben. Wat als ik in een noodsituatie verkeer en 112 bel? Ik heb nog veel vragen.” 

Lees ook

Overheid jaagde op Brenno de Winter

Brenno de Winter – Tien dagen proefdraaien met een controlestaat

Brennogate – Voor D66 is de maat nu vol