Politiek

Overheid jaagde op Brenno de Winter

03-03-2014 11:23

Met updates – Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft álle beveiligingsafdelingen van álle ministeries gewaarschuwd voor ThePostOnline-journalist Brenno de Winter. Ook heeft de Nationale Politie een email verspreid om te waarschuwen voor De Winter. Zelfs privé-gegevens van De Winter circuleerden op de ministeries en binnen de politie. D66-Kamerlid Gerard Schouw meldt aan ThePostOnline dat hij opheldering wil van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA).

De Winter merkte dat hij op een zwarte lijst stond toen hij een lunch had op het ministerie van Financiën. “Ik noemde mijn naam en er ontstond onvervalste paniek. “We moeten security bellen, want we hebben een protocol voor u”, zei een beveiligster van het ministerie tegen De Winter.

memo

De journalist heeft inmiddels mondeling excuses gekregen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook kreeg hij een afschrift van twee brieven die binnen de overheid en de politie zijn verspreid.

Update 12.29 – D66-Kamerlid Gerard Schouw meldt aan ThePostOnline dat hij opheldering wil van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA). De D66’er wil precies weten waarom alle ministeries gewaarschuwd werden voor De Winter. Ook wil hij weten of voor andere journalisten dergelijke waarschuwingen gehanteerd worden.

Volgens Schouw is niet alleen de privacy van De Winter geschonden.

“Waren de gedane insinuaties ten aanzien van de heer De Winter en de verspreiding van zijn persoonsgegevens, als schending van zijn privacy en journalistieke vrijheid, noodzakelijk in een democratische rechtsstaat? Zo ja, hoe rijmt dat met de gebruikelijke uitleg van deze mensenrechten? Zo nee, waarom gebeurde dit dan wel?”

Ook wil Schouw weten of Plasterk zélf op de hoogte was van de waarschuwing voor De Winter die op de ministeries circuleerde. Ook wil Schouw opheldering over het zogenaamde ‘protocol’ waarover geschreven wordt in de rectificatiebrief van het ministerie.

Update 14.14 – Algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten Thomas Bruning is benieuwd naar de reactie van minister Plasterk, zegt hij tegen ThePostOnline. “Goed dat deze kwestie naar het politieke niveau getild wordt. We hebben weleens het vermoeden gehad van tegenwerking van journalisten door de overheid, maar dit is heel concreet. Het is tegelijkertijd eng; gebeurt dit vaker? Ik hoop vooral dat deze tegenwerking van Brenno de Winter eens maar nooit weer is.”

Lees ook

Brenno de Winter – Tien dagen proefdraaien met een controlestaat

Foto: Roy van Ingen