Politiek

CDA wil gestolen oorlogsgoud terug

19-02-2014 12:54

Tijdens de bezetting ontvreemdden de barbaren van het Derde Rijk 150.000 kilo goud uit de kluizen van de Nederlandsche Bank. Nadat het fascistische monster verslagen was, keerde een groot deel daarvan terug naar Nederland. Op 61.000 kilo na, dat nog steeds in Zwitserse kluizen ligt. CDA-Kamerlid Eddy van Hijum wil dat goud nu terug.

De Nazi’s verkochten het goud  aan de Zwitsers om aan harde Zwitserse Franken te komen. Na de oorlog heeft Zwitserland slecht een klein deel hiervan teruggestort en heeft in 1946 bedongen gevrijwaard te blijven van toekomstige goudclaims. Nederland heeft in de jaren vijftig vergeefs geprobeerd meer oorlogsgoud uit Zwitserland terug te krijgen. In 2000 heeft het kabinet stilzwijgend besloten de claim te laten zitten omdat die ‘volkenrechtelijk en juridisch’ niet meer haalbaar was. De Kamer is daar nooit over geïnformeerd. Dat blijkt uit het boek Fout goud van ThePostOnline-columnist Roel Janssen.

Van Hijum wil opheldering van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) en heeft Kamervragen gesteld over de kwestie.

“Het lijkt erop dat de Nederlandse regering haar rechtmatige claim op dat goud al jaren geleden stilzwijgend heeft laten varen. Terwijl niemand eraan twijfelt dat dat goud uit Nederland komt. De Kamer is daar niet expliciet over geïnformeerd, terwijl dat toch een grote beslissing zou zijn.”

Wordt vervolgd.

Lees ook  

Column Roel Janssen – Fout goud