Politiek

PvdA verstoot Judith Merkies uit Europese fractie

14-01-2014 17:24

De PvdA zet Judith Merkies uit de delegatie in het Europees Parlement. De overige twee PvdA-Europarlementariërs Thijs Berman en Emine Bozkurt hebben bij het PvdA-partijbestuur een verzoek ingediend om het lidmaatschap van Merkies te beëindigen. Reden is dat Merkies haar kosten voor het kort geding november vorig jaar – 31.000 euro – heeft gedeclareerd bij het Europees parlement.

‘Onvoldoende vertrouwen’

Dat maakten Berman en Bozkurt dinsdagmiddag bekend. Ook is de samenwerking met onmiddellijke ingang opgeschort, zo is na een gesprek met Merkies besloten. Merkies heeft volgens Berman en Bozkurt bestaande afspraken over financiële bestedingen geschonden, waardoor er onvoldoende vertrouwen is voor verdere samenwerking.

Politica declareerde kosten advocaat bij Europees parlement

Het duo wijst op de declaratie van de kosten van twee advocatenkantoren die Merkies eind 2013 bijstonden in een kort geding tegen het PvdA-partijbestuur. Die kosten, ruim 31.000 euro, zijn door Merkies buiten medeweten van de PvdA-delegatie bij het Europees Parlement gedeclareerd. Ze kwamen ten laste van het budget van de delegatie dat voor personeelskosten wordt gebruikt, aldus Berman en Bozkurt. Berman heeft de leider van sociaal-democratische fractie, waar de PvdA onder valt, en de voorzitter van het Europees Parlement op de hoogte gebracht van het besluit.

De rechtbank in Amsterdam stelde Merkies eind november 2013 in het ongelijk.  Ze mocht niet meedoen aan de interne verkiezingen voor een lijsttrekker voor de Europese verkiezingen en eiste van PvdA-voorzitter Hans Spekman eerherstel na harde kritiek aan haar adres.

Lees ook

Zo pleegt de PvdA karaktermoord op Judith Merkies

Zo pleegt de PvdA karaktermoord op Judith Merkies (deel 2) 

Dit bericht wordt aangevuld

TPO/ANP