Politiek

Merkies (PvdA) in ongelijk gesteld

29-11-2013 16:31

De rechtbank in Amsterdam heeft vrijdagmiddag Judith Merkies in het ongelijk gesteld. Ze mocht niet meedoen aan de interne verkiezingen voor een lijsttrekker voor de Europese verkiezingen en eiste van PvdA-voorzitter Hans Spekman eerherstel na harde kritiek aan haar adres.

Merkies die volgens de rechter ‘als politica een dikkere huid moet hebben dan een ‘gewone’ burger”, mag worden bekritiseerd. “De partijvoorzitter heeft daarbij geen grenzen overschreden”, aldus een verklaring van de rechtbank in Amsterdam.

Het kort geding dat ze aanspande diende twee weken geleden. De rechter gaf de partijen daarna de opdracht te pogen toch onderling tot een vergelijk te komen, wat niet lukte. Beide partijen zeiden daarna de uitspraak van de rechter met vertrouwen tegemoet te zien.

Merkies was volgens de PvdA niet integer was geweest met het terugbetalen van te veel ontvangen onkostenvergoedingen voor haar werk in het Europees Parlement. Ze mocht mede daarom niet meedoen aan de PvdA-lijsttrekkersverkiezing. Een andere reden is dat ze geen teamspeler zou zijn.

Lees ook

Uitspraak rechtbank – PvdA top hoeft niet te rectificeren

PvdA-troubles: Merkies is ‘moe en verdrietig’