Politiek

PvdA-troubles: Merkies is ‘moe en verdrietig’

15-11-2013 19:05

De rechtbank in Amsterdam heeft de PvdA en PvdA-Europarlementariër Judith Merkies gevraagd nog een poging te doen hun onderlinge conflict samen op te lossen. Ze hebben daarvoor tot dinsdagmiddag 5 uur de tijd gekregen. Merkies had vrijdag een kort geding aangespannen tegen de PvdA. Zij eist eerherstel, nadat PvdA-voorzitter Hans Spekman haar had verweten dat ze niet integer was geweest met het terugbetalen van te veel ontvangen onkostenvergoedingen voor haar werk in het Europees Parlement. Merkies is teleurgesteld, laat zij vrijdagavond op Twitter weten. Plus: delegatieleider Thijs Berman krijgt óók een dagvergoeding terwijl hij in Brussel woont.

Merkies mocht mede vanwege die onkosten-discussie niet meedoen aan de interne verkiezing voor een nieuwe Europese lijsttrekker binnen de PvdA. Een andere reden is dat ze geen teamspeler zou zijn.

De advocaat van de PvdA betoogde in het kort geding dat Merkies de dagvergoedingen die ze kreeg wilde houden en dat ze verschillende keren probeerde om die aan te wenden voor een woning in Nederland of voor een extra medewerker. Terwijl daar andere budgetten voor zijn, aldus de PvdA.

Het conflict rond de onkosten draait om een interne afspraak binnen de PvdA, dat Europarlementariërs die in Brussel of Straatsburg wonen, niet meer dan een derde van de dagvergoeding mogen houden. De rest moeten ze terugstorten. Volgens die berekening kreeg Merkies van juli 2009 tot eind 2012 ruim 84.000 euro onkostenvergoeding te veel voor haar werk in het Europees Parlement. Ze betaalde het geld afgelopen juli terug. Spekman stelt dat het geld weliswaar is teruggestort, maar dat dat wel 4 jaar heeft geduurd.

Delegatieleider Berman krijgt óók dagvergoeding

Thijs Berman die de Europese PvdA-fractie leidt krijgt ook een dagvergoeding terwijl hij in Brussel woont. Tegen de VPRO zegt hij dat dat met zijn privé-situatie heeft te maken. Berman ligt in scheiding nadat hij een relatie kreeg met zijn voorlichtster. Als woonplaats geeft Berman bij de partij een appartement in Parijs op, maar hij woont met zijn vriendin samen in Brussel. Dubbele maatstaven?

Lees ook

Zo pleegt de PvdA karaktermoord op Judith Merkies

Zo pleegt de PvdA karaktermoord op Judith Merkies (deel 2)