Politiek

Zaak Merkies (PvdA): commissielied stapt op wegens ‘vuil spel’

16-11-2013 12:06

Annemarie Mijnsbergen, een van de commissieleden van de PvdA-commissie Naleving Gedragscode heeft door de zaak Judith Merkies haar functie neergelegd. Dit blijkt uit een email, verzonden door Mijnsbergen aan Spekman en Merkies, die in handen is van de Volkskrant

Mijnsbergen vindt dat er in de zaak tussen PvdA-europarlementariër Merkies en de PvdA-top ‘vuil spel’ wordt gespeeld. Volgens Mijnsbergen is Merkies pas in de problemen gekomen nadat correspondentie van de commissie Naleving Gedragscode in handen kwam van PvdA-voorzitter Hans Spekman.

Mijnsbergen schrijft in haar email:

‘Als dit politiek bedrijven is en dat vaker voorkomt, dan is het met het politieke klimaat en wellicht zelfs met de Nederlandse democratie treurig gesteld.’

Maar ook schrijft Mijnsbergen:

‘Alle leden van de PvdA-Eurodelegatie hebben zich aan de gedragscode gehouden. Er is geen enkele reden, voor wat betreft de terugbetaling van de dagvergoedingen door Judith, daaraan te twijfelen.’

Dat is merkwaardig, want gisteren werd bekend dat óók PvdA-Europarlementariër Thijs Berman teveel vergoeding krijgt omdat hij in Brussel woonachtig blijkt te zijn.

Berman

Eerder  concludeerde de Commissie Gedragscodes in een rapport dat ‘één lid van de PvdA-Eurodelegatie haar vaste woonplaats in de directe omgeving van het Europarlement heeft’.

Dat staat haaks op de nu nieuwe bekentenis van Berman.

Maar de commissie schrijft in het rapport dat het onderzoek is gedaan op basis van ‘door de leden aangeleverde gegevens‘.

Volgens een interview op de Vpro-website heeft Berman zijn woning in Parijs als hoofdwoning opgegeven ook al verblijft hij doorgaans in Brussel. Al sinds 2004 ontvangt hij de volledige dagvergoeding, zo’n 60.000 euro per jaar. Zelf noemt Berman het ‘een privé-situatie’.

Hoe dan ook is het opvallend dat Merkies hiervoor openlijk op de vingers werd getikt en Berman tot nu toe buiten schot blijft.

De gehele email van Mijnsbergen is te lezen op de site van de Volkskrant.

Lees ook

Zo pleegt de PvdA karaktermoord op Judith Merkies

Zo pleegt de PvdA karaktermoord op Judith Merkies (deel 2)