Politiek

SP wil met Tweede Kamer op bezoek bij Snowden

01-11-2013 17:37

SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak wil samen met de vaste Kamercommissie Binnenlandse Zaken een bezoek brengen aan NSA-klokkenluider Edward Snowden in Rusland. Dat zegt Van Raak vrijdagmiddag tegen ThePostOnline. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) weigerde eerder bij voorbaat Snowden een vrijgeleide te verschaffen voor een bezoek aan de Tweede Kamer. “Dan moet het maar andersom”, aldus Van Raak.

Snowden meldde eerder vrijdag bereid te zijn ‘iedereen te willen helpen’ om opheldering te geven over de spionage door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Van Raak: “Dat aanbod kunnen we niet laten liggen. Ik heb Plasterk al eerder gevraagd om Snowden niet uit te leveren, met een beroep op ons nationale belang. Tot nu toe weigert de minister dat. Daarom zal ik volgende week Kamerleden vragen kleur te bekennen. Dan kunnen we een werkbezoek plannen naar Rusland.”

‘AIVD’ers zijn idealisten…’

Van Raak bracht vrijdag met de commissie Binnenlandse Zaken een bezoek aan het hoofdkwartier van de AIVD in Zoetermeer. “Over wat ik daar heb gehoord kan ik helaas niet veel zeggen, dat is vertrouwelijk. Bij elk bezoek valt me wel op dat de mensen die daar werken idealisten zijn. Ze doen dit werk niet voor het geld, maar uit overtuiging, de wil om bij te dragen aan de veiligheid van ons land. En natuurlijk omdat het spannend is.”

‘… maar ik weet nog steeds niet hoe het zit met de NSA’

Van Raak vervolgt: “Onze AIVD is heel professioneel, maar ook heel klein. Het is nog steeds moeilijk om erachter te komen wat onze dienst precies wist van de Amerikaanse spionage en hoe zij hier eventueel bij betrokken was. Het is ook niet gemakkelijk om er achter te komen waarom de NSA zo massaal over de schreef gaat. Misschien alleen maar omdat het kan, omdat niemand ze tegen houdt. Omdat sinds 9/11 geen serieuze discussie meer mogelijk is over het optreden van geheime diensten.”

Lees ook

Plasterk: klokkenluider Snowden niet welkom in Tweede Kamer

Snowden bereid om iedereen te helpen