Politiek

Plasterk: klokkenluider Snowden niet welkom in Tweede Kamer

23-10-2013 01:01

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) gaat niet in op het verzoek van de SP om medewerking te verlenen aan een hoorzitting van NSA-klokkenluider Edward Snowden in de Tweede Kamer. Dat zei hij dinsdagavond bij Pauw en Witteman. SP-Kamerlid Ronald van Raak had Plasterk om zijn medewerking verzocht.

Op de vraag of Plasterk in wilde gaan op het verzoek van de SP zei de bewindsman over Snowden:

“Die wordt gezocht en we hebben een uitleveringsverdrag met de Verenigde Staten, dit zal dus wel een probleem opleveren. Daar ben ik niet voor.”

Om te vervolgen:

“Hij heeft natuurlijk een hoop informatie naar buiten gebracht, ongericht, waarin ook informatie kan zitten die de veiligheid in gevaar brengt.  Maar dat is aan de Justitie van zijn land.”

Plasterk: Nederland heeft weleens een ambassade afgetapt

Daarnaast zei Plasterk tijdens de uitzending weleens – of ‘voorgangers’, er ontsnapte een wolkje meel aan zijn mond – toestemming te hebben gegeven voor contra-spionage.

“Het is dus wel eens gebeurd dat er reële informatie was dat bij ambassade X iemand zat die daar actief zat te spioneren. En dat ik een handtekening heb gezet – of voorgangers – om daar wat aan te doen. En als dan bleek dat dat het geval was, dan kreeg zo iemand te horen: u bent niet langer welkom.”

Plasterk zei dat hij in dergelijke gevallen ‘bijzondere middelen’ mag inzetten zoals ‘tappen, volgen, een richtmicrofoon’.

Lees ook

SP wil Edward Snowden uitnodigen in Tweede Kamer