Politiek

SP wil Edward Snowden uitnodigen in Tweede Kamer

21-10-2013 12:28

SP-Kamerlid Ronald van Raak wil klokkenluider Edward Snowden uitnodigen voor een hoorzitting in de Tweede Kamer. Hij vraagt daarbij de medewerking van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) en Ivo Opstelten (VVD) van Veiligheid en Justitie.

‘Veiligheid garanderen’

De Tweede Kamer moet volgens Van Raak alle mogelijke middelen aangrijpen om zichzelf te informeren. Een gesprek met klokkenluider Snowden, die nu in Rusland verblijft, is volgens hem een mogelijkheid die de Kamer niet mag laten liggen: “Daartoe hebben wij echter de medewerking nodig van de regering, in verband met de veiligheid van de heer Snowden, maar ook om te voorkomen dat onze regering deze klokkenluider uitlevert aan de Verenigde Staten.”

De Tweede Kamercommissie Binnenlandse Zaken gaat binnenkort op bezoek bij de Britse inlichtingendienst MI5. De werkbezoeken zijn een gevolg van de weigering van het Kabinet om mee te werken aan een hoorzitting  over de bezuinigingen op de AIVD. Van Raak zei toen: “Je kan niet voorkomen dat het parlement zich informeert, dat is de basis van onze democratie.”

Neelie Kroes roemt Snowden

Europees commissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) vindt het ‘behulpzaam’ dat er door het werk van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden een hoop informatie over spionageactiviteiten door Amerikaanse geheime diensten op straat is komen te liggen. Ze zei dat zondag in het Duitse weekblad Der Spiegel.

“Over zijn werkwijze valt te discussiëren, maar dat die informatie openbaar is, is wel behulpzaam”, zegt Kroes. Volgens de commissaris laat de kwestie-Snowden zien dat het tijd is voor de EU om wakker te worden.”

Snowden wordt door de VS gezocht wegens het lekken van geheimen van de dienst NSA (National Security Agency). Hij bracht naar buiten dat de VS gebruikers van internetdiensten als Google, Facebook en Yahoo op grote schaal in de gaten hebben gehouden. De onthullingen leidden wereldwijd tot ophef.

Lees ook

Kamer omzeilt boycot kabinet hoorzitting AIVD

EU-Kommissarin: Neelie Kroes nennt Snowden-Enthüllungen “hilfreich”

NSA tapte 1,8 miljoen Nederlandse telefoonnummers af