Politiek

Opstelten: Kamer mag ook niet praten met NCTV-chef en Nationale Politie

29-08-2013 16:19

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof en de plaatsvervangend Korpschef Nationale Politie Ruud Bik mogen niet aanschuiven bij de hoorzitting over de toekomst van de AIVD. Dat heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) aan de Tweede Kamer geschreven. Ook de directeur van de MIVD – Pieter Bindt – mag niet aanschuiven van Defensieminister Jeanine Hennis (VVD). Eerder verbood minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk AIVD-chef Rob Bertholee al aan te schuiven bij de hoorzitting op 11 september.

“Vanuit het oogpunt van ministeriële verantwoordelijkheid en vanuit de vertrouwelijkheid die voortvloeit uit de aard van een geheime dienst acht ik het aangewezen over dit onderwerp zelf het gesprek met de Tweede Kamer te voeren langs de eerder met de Kamer besproken weg. Ik zal daarom de gevraagde toestemming niet verlenen”, schrijft Opstelten aan de Tweede Kamer.

De Tweede Kamer houdt op woensdag 11 september op initiatief van de SP een internationale hoorzitting, waar de Kamer ook medewerkers hoort van de geheime diensten van Groot-Brittannië, Denemarken en Finland.

Update 17.10 uur

SP wil opheldering

SP-Kamerlid Ronald van Raak laat ThePostOnline weten komende dinsdag Plasterk te willen bevragen over de kwestie tijdens het Vragenuurtje. Hij wil weten waarom de Tweede Kamer in een hoorzitting niet mag spreken met het hoofd van de AIVD, het hoofd van de MIVD, het hoofd van de Nationale politie of de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding.