Politiek

Plasterk: Tweede Kamer mag niet praten met AIVD-baas

27-08-2013 20:24

Rob Bertholee, de directeur van de AIVD mag niet aanschuiven bij de hoorzitting van de Tweede Kamer over de bezuinigingen op de inlichtingendienst. De Kamer organiseert op woensdag 11 september een hoorzitting. Ook Bertholee is uitgenodigd maar minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) geeft geen toestemming.

Spionnenbaas mag niet aan tafel

“Vanuit het oogpunt van ministeriĆ«le verantwoordelijkheid en vanuit de vertrouwelijkheid die voortvloeit uit de aard van een geheime dienst acht ik het aangewezen over dit onderwerp zelf het gesprek met de Tweede Kamer te voeren langs de eerder met de Kamer besproken weg. Ik zal daarom de gevraagde toestemming niet verlenen”, schrijft de bewindsman dinsdag aan de Tweede Kamer.

Plasterk wil wel meer kwijt in commissie Stiekem

Wel is hij bereid de fractievoorzitters via de Commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten – de commissie stiekem – ‘nader te informeren over vertrouwelijke aspecten van de bezuinigingen op de AIVD’.

‘Het is ongehoord wat de minister nu flikt’

SP-Kamerlid Ronald van Raak reageert getergd op de weigering van Plasterk. “Het is ongehoord wat de minister nu flikt. Hij wil bijna veertig procent bezuinigen op de AIVD, maar geeft de Kamer geen enkele informatie. Medewerkers van de dienst hebben onlangs hun verontrusting uitgesproken. Volgens hen loopt de veiligheid in ons land wel degelijk gevaar. De Tweede Kamer heeft medewerkers uitgenodigd van de geheime diensten van Groot-BrittanniĆ«, Denemarken en Finland, om met hen te spreken over de gevolgen van de bezuinigingen. Het is toch te gek voor woorden dat het hoofd van onze eigen dienst daar niet bij mag zijn?”