Politiek

Kabinet wil dat EU Nederlandse pers met rust laat

09-07-2013 11:33

De High Level Group die eerder dit jaar de Europese Commissie adviseerde de persvrijheid aan banden te leggen kan rekenen op grote weerstand van het kabinet. Tegen de instelling van ‘mediaraden’ die verantwoordelijkheid afleggen aan de Europese Commissie heeft staatssecretaris van Mediazaken Sander Dekker (VVD) grote bezwaren.

“Tegen deze aanbeveling heeft de Nederlandse regering grote bezwaren”, schrijft Dekker deze week in een officiële reactie aan de Europese Commissie. In Nederland is er een Raad voor Journalistiek waarbij de meeste grote media vrijwillig zijn aangesloten. Het Kabinet ziet geen aanleiding  ‘om zelfregulering van overheidswege tanden te geven’. Mensen kunnen altijd naar de rechter in geval van smaad en laster, stelt het Kabinet.

Journalistiek is een vrij beroep

Ook het voorstel dat de Europese Commissie journalisten hun status zou kunnen ontnemen stuit op verzet bij de Nederlandse regering. “Journalistiek is in Nederland een volledig vrij beroep, en dat moet vooral zo blijven. Vanuit het oogpunt van mediavrijheid vinden we gedwongen zelfregulering zelfs een risico. Het zou een kwaadwillende overheid een extra instrument geven om media in de door haar gewenste (redactionele) richting te sturen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als gedefinieerd moet worden wat een ‘goede’ gedragscode is. Dan is het middel erger dan de kwaal”, schrijft Dekker.

Geen taak voor EU

Afgezien van de inhoudelijke bezwaren, ziet Nederland hier geen taak voor de Europese Unie. “Het is aan de lidstaten vormen van zelfregulering van de journalistiek aan te moedigen die aansluiten bij de noden en wensen in hun land.” Dekker was al eerder kritisch op de voorstellen.

De hele reactie aan de Europese Commissie leest u hier (PDF).