Politiek

‘EU wil persvrijheid afschaffen’

22-01-2013 17:40

Bij de Europese Unie lijkt men de roman 1984 van George Orwell vooral als handleiding, en niet als satire te zien. De EU wil verregaande maatregelen treffen waarmee de persvrijheid in Europa in het geding komt. Een rapport dat EU-commissaris Neelie Kroes gisteren in ontvangst nam concludeert dat het tijd is de vrije pers aan banden te leggen.

Directe controle van Europese Commissie
“Alle EU-landen moeten onafhankelijke mediaraden hebben,” concludeert het rapport (.pdf) volgens The Telegraph. “Mediaraden moeten handhavingsbevoegdheden kijgen, zoals het opleggen van boetes, verplichting tot excuses, of verwijdering van journalistieke status.” Deze mediaraden moeten volgens de opstellers van het rapport onder directe controle komen van de Europese Commissie, “om ervoor te zorgen dat de nieuwe waakhonden de EU-wetten niet schenden”.

Precies wat ik zocht
EU-commissaris Kroes prees de ‘concrete actiepunten’ in het rapport gisteren met de woorden: “Precies wat ik zocht”. “De aanbevelingen in dit rapport zijn een belangrijke basis voor de zware en principiĆ«le discussie die wij dringend moeten voeren in de EU.”

Nigel Farage, leider van de EU-sceptische United Kingdom Independence Party, noemt de aanbevelingen in het rapport een ‘flagrante aanval op de persvrijheid’. “Om te horen dat ongekozen bureaucraten in Brussel de macht willen om boetes en schorsingen op te kunnen leggen aan journalisten is gewoon schandalig “, aldus Farage in The Telegraph.

Update: Hier de aanbeveling zoals die in het rapport staat:
recommendation