Politiek

Van Ojik: VVD lag het meest dwars tijdens onderhandelingen

02-07-2013 16:05

De oorzaak van de gestrande onderhandelingen tussen het kabinet en GroenLinks en D66 ligt voornamelijk bij de VVD. Dat schrijft GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik in zijn wekelijkse column voor ThePostOnline. “Vooral de VVD werpt, in het voetspoor van werkgeversvoorman Wientjes, een blokkade op voor elke extra belasting op de milieuvervuilende industrie.”

‘Bewindspersonen geen mandaat voor praten over duurzaamheid’

Van Ojik wilde het tijdens de gesprekken onder meer hebben over duurzaamheid en vergroening van het belastingstelsel. “Daarvoor heeft het kabinet de bewindspersonen met wie we aan tafel zaten, geen mandaat gegeven. Vooral de VVD werpt, in het voetspoor van werkgeversvoorman Wientjes, een blokkade op voor elke extra belasting op de milieuvervuilende industrie. Terwijl het toch normaal zou moeten zijn dat de vervuiler betaalt voor de kosten van vervuiling. Zolang die blokkade bestaat, heeft verder praten over duurzaamheid wat mij betreft geen zin.”

Tunnelvisie

“Ik ben niet bang om compromissen te sluiten. Partijen die weglopen voor elke verantwoordelijkheid staan zielloos schreeuwend aan de zijlijn, maar een goed compromis betekent dat alle partijen er van overtuigd moeten zijn dat Nederland er beter mee af is. En Nederland is niet beter af met een tunnelvisie op voorgenomen bezuinigingen.” De gehele column van Van Ojik leest u hier.