Politiek

Overleg GroenLinks/D66 met Kabinet strandt

01-07-2013 21:51

De tweet waarmee je rekening hield dat deze zou komen: het overleg tussen D66 en GroenLinks en het Kabinet over een nadere invulling van de bezuinigingen en steun voor delen van het Regeerakkoord is gestrand.

Het overleg tussen een delegatie van het kabinet en oppositiepartijen D66 en GroenLinks is op niets uitgelopen. “De onderhandelingen zijn afgebroken”, zei D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold maandagavond over hun gesprekken om te zien hoe zij konden helpen een aantal afspraken uit het regeerakkoord van de grond te krijgen. Het ging onder meer over regelingen voor ouders met kinderen en het hoger onderwijs.

Pechtold: “Er zit te veel licht tussen de wensen van D66 om in onderwijs te investeren en de mogelijkheden die het kabinet daarvoor heeft. Dit had een akkoord kunnen worden.”

Ook Bram van Ojik, fractievoorzitter van GroenLinks, was teleurgesteld in de uitkomst van het gesprek. “Er was nog niet eens een begin van een perspectief dat we serieus over duurzaamheid konden praten”, zei hij. “We wilden graag spijkers met koppen slaan, maar dat is niet gelukt.”

D66 zette in op meer geld voor onderwijs, GroenLinks wilde vergroening van het belastingstelsel. Het Kabinet probeert de begroting voor 2014 rond te krijgen, Prinsjesdag is in aantocht. Omdat de coalitie geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer hengelen PvdA en VVD naar steun van de oppositie.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) laat de hoop nog niet varen. Hij sprak van een constructief gesprek, waarbij ‘we elkaar op vele fronten zijn genaderd’. Medio augustus wil Dijsselbloem verder praten met de partijen.

TPO/ANP