Politiek

Timmermans reageert op Engelen: “Lijd ik aan euro-takiya?”

22-02-2013 22:12

“Lees nu pas het hele stuk van Engelen over mij. Oef, voor hem ben ik echt de baarlijke duivel. Wat ik ook mag zeggen, ik kan nooit goede bedoelingen hebben, in zijn ogen. Kennelijk lijd ik aan een soort euro-takiya. Zo is ieder debat natuurlijk onmogelijk.” Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) excelleert op Facebook.

Koud terug uit IndonesiĆ« reageerde Timmermans vrijdagavond op het artikel van Ewald Engelen in NRC Handelsblad eerder deze week. Engelen schreef een artikel over het optreden van Timmermans in Buitenhof afgelopen zondag en de Europese visie van het Kabinet. “Wie de Timmermans van Buitenhof legt naast die van de Staat van Europa begint een vermoeden te krijgen van het nieuwe gezicht van de Eurofiel in tijden van crisis: een sluier van invoelende Euroscepsis die machiavellistische Realpolitiek en technocratische dwingelandij moet verhullen”, schreef Engelen in NRC (PDF).

Timmermans Facebook

Timmermans gelooft dus niet meer in het debat met Engelen en heeft het over ‘takyia’. Een term die vaak wordt gebruikt door de PVV en Geert Wilders. De (niet eensluidende) uitleg van de term komt er in het kort op neer dat een moslim mag liegen om zijn geloof en ware bedoelingen te verbergen. Slim gespeeld van Timmermans, op deze wijze weet hij Engelen in de hoek van de PVV te drukken. Nu ja, Engelen zal er vermoedelijk geen traan om laten, de twee waren toch al geen vrienden.

Het is een mooie manier van framing van de minister. Met gevoel voor timing ook. Engelen schuift vanavond aan bij Pauw en Witteman. Een welgemeend “Well played, Sir”, kon uw verslaggever niet onderdrukken op de Facebook-wall van Timmermans.