Opinie

Wat studenten journalistiek op hbo Windesheim werkelijk leren over censuur

20-02-2015 14:34

Update: Bas Mesters blijkt officieel knettergek te zijn. Volgens hem is het ‘de schuld van de framing’ door Paul Scheffer en natuurlijk van ‘de media’. Ze hebben namelijk ‘niet goed onderzocht voordat een stelling werd ingenomen’. Volgens Mesters, tegen RTV Oost, is dit ‘studiemateriaal voor journalistiekstudenten, ze kunnen hiervan leren hoe framing werkt’.
Right. Volgens mij kunnen journalisten in opleiding hiervan vooral leren hoe spinnen en propaganda werken. Bas Mesters zou een fantastisch politicus zijn. Of oplichter. Of beide. Maar met journalistiek heeft het echt geen zak te maken.

 

 

Bas Mesters is de opleidingsdirecteur van de opleiding journalistiek aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle. Donderdag censureerde Mesters een affiche met daarop de aankondiging van een debat over, nota bene, de vrijheid van meningsuiting met als aanleiding, nota bene, het afslachten van de Charlie Hebdo-redactie omdat die een tekening had gemaakt.

Volgens Mesters, die na de aanslagen op Charlie Hebdo de hele wereld liet weten hoe ontzettend verschillig betrokken hij #jesuischarlie was, kon zo’n afbeelding van een profeet heel erg kwetsend zijn voor alle drie de moslimstudenten die Hogeschool Windesheim rijk is. Dus werd de affiche gecensureerd. (Want als iemand misschien wel kan worden gekwetst is censuur het enige wapen. Tenminste wel in de diverse ondemocratische dictaturen die deze wereld rijk is dus waarom dan ook niet gewoon in Nederland, nietwaar?) Waarop Paul Scheffer zijn medewerking aan het debat afzegde. Terecht, want als er iets wat je niét aan studenten journalistiek wilt leren dan is het wel hoe je moet censureren.

Mesters, volgens PVV-Kamerlid Martin Bosma ooit werkzaam bij de NOS en NRC Handelsblad, blijft niet alleen achter zijn censuuractie staan, hij vertelt de wereld nu ook maar gelijk wat zijn studenten echt leren op de policor-madrassa van Windesheim: ‘Je mág wel alles zeggen maar het hóeft niet!’.

En dat met twaalf lijken, mensen die mede uit naam van de islam werden afgeslacht omdat ze hun recht op vrijheid van meningsuiting hadden gebruikt, in de straten van Parijs als aanleiding. Smeriger, hypocrieter, politiek-correcter en dommer kan ik het eerlijk gezegd niet bedenken. Zelfs voor iemand die gepokt en gemazeld is door een subsidiegoelag als de NOS en een policor-opleidingscentrum als NRC Handelsblad is dit beneden de maat. Ja, zelfs voor een toch al beperkt instituut als het Nederlandse hoger onderwijs. Ja, zelfs voor een dichtgetikte provinciaal fopchristelijk standaard ondermaats scorend schooltje als Windesheim is dit nog diep, diep, diep, diep, diep triest.

Waar zijn nu eigenlijk de studenten die vastgoed bezetten, bijvoorbeeld omdat ze niet langer gecensureerd wensen te worden door policor zelfhaters? Allemaal in de trein op weg naar paps en mams zeker? Wasgoed niet vergeten, kinders?

Studenten journalistiek Windesheim: shame on you! Jullie maken dit mede mogelijk! Laat je niet censureren door deze kruiperige huichelaars en legionairs van het Heilige Fatsoen, de achterhoedestrijders van die slopende babyboomersmoraal die nu alweer meer dan vijftig jaar alles onderdrukken wat heel misschien wel eens zou kunnen zorgen voor échte vrijheid, écht debat, échte verandering en échte progressiviteit! Hang terug dat affiche! Deel uit die illegale verzetsfolders! Richt op die censuurvrije website inclusief kwetsende afbeeldingen van De Profeet! Schrijf stuk die dwaze opleiding! Verzet je! Verloochen jezelf niet langer maar doe wat je moet doen: journalistiek bedrijven en het vrije woord tot het uiterste verdedigen!

Een journalist in opleiding die stilzwijgend toekijkt hoe het belangrijkste recht voor de journalist wordt verkwanseld door hypocriete technocraten met als enige opdracht het vermarkten van een opleiding teneinde nog meer bonus te kunnen graaien na het verkopen van het zoveelste megalomaan vastgoed zal nooit een journalist worden. Al helemaal niet met een veterstrikdiploma.

Met mensen als Bas Mesters aan het roer van een journalistiekopleiding hebben we straks geen debat over de vrijheid van meningsuiting meer nodig, laat staan over de toekomst van de journalistiek. Beiden zijn dan namelijk morsdood. De stank van ontbindende lijken zal nog lang in de straten van het vrije westen blijven hangen. Heel erg lang.

Vuilnisman, mag deze vuilniszak ook mee?