Politiek

Brennogate – Voor D66 is de maat nu vol

11-03-2014 14:59

D66-Kamerlid Gerard Schouw wil dat veiligheidsministers Ronald Plasterk (PvdA) en Ivo Opstelten (VVD) actie ondernemen en zorgen dat de rechten van ThePostOnline-journalist Brenno de Winter ‘per direct niet meer geschonden worden’.

Vorige week werd bekend dat het ministerie van Binnenlandse Zaken álle beveiligingsafdelingen van álle ministeries heeft gewaarschuwd voor De Winter. Ook heeft de Nationale Politie een email verspreid om te waarschuwen voor De Winter. Zelfs privé-gegevens van De Winter circuleerden op de ministeries en binnen de politie. D66 riep Plasterk toen gelijk ter verantwoording. Maar dit weekeinde werd bekend dat er nog steeds waarschuwingen voor De Winter circuleren. In de Centrale Meldkamer van de politie Utrecht bleek nog steeds een waarschuwing te hangen, terwijl de overheid opdracht had gegeven dit niet meer te doen.

Schouw wil nu weten:

“Waarom wordt een eerder verzoek van hogerop in de wind geslagen?”

De Winter naar de rechter: ‘De Nationale Politie liegt’…

De getergde journalist heeft inmiddels besloten een gang naar de rechter te maken, zegt hij tegen ThePostOnline. Hij wil een voorlopig getuigenverhoor met de chefs van de Nationale Politie en het Team High Tech Crime.

“De Nationale Politie liegt. Dus dan moet ze maar onder ede met twee vingers in de lucht bij de rechter verklaren hoe de vork nu in de steel zit.”

…en sluit aangifte niet uit

De Winter sluit niet uit dat het getuigenverhoor de opmaat is naar een civiele zaak of aangifte tegen de Nationale Politie.

“Ik ben niet van plan de nieuwe Willem Oltmans te worden. Het staat vast dat de Nationale Politie campagne tegen mij voert, vorig jaar werd ik daarom zelfs uit een talkshow verbannen, zoals je weet. Het verhaal wordt nu verspreid dat er zaken zijn uitgepraat maar daar is niets van waar. Wat rest is juridische actie van mijn kant. En ik ben blij dat D66 voortdurend vragen stelt.”

Lees ook

Overheid jaagde op Brenno de Winter

Schande: Dit is hoe de overheid omgaat met Brenno de Winter

Brenno de Winter uit talkshow gecensureerd wegens kritiek op overheid