Binnenland

Rapport vliegramp Tripoli misschien deze week

27-02-2013 12:21

DEN HAAG (ANP) – Het rapport over de vliegtuigcrash in 2010 in de Libische hoofdstad Tripoli wordt mogelijk deze week nog openbaar gemaakt. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) meldt woensdag dat de autoriteiten in Libië geen specifieke datum hebben genoemd, maar dat op korte termijn het onderzoeksrapport wordt verwacht.

De Airbus A330 van Afiqiyah Airways stortte op 12 mei 2010 neer vlakbij de luchthaven van Tripoli. Daarbij kwamen 103 inzittenden om, onder wie 70 Nederlanders. De toen 9-jarige Ruben overleefde de ramp als enige.

De OVV heeft afgelopen najaar commentaar geleverd op het conceptrapport. Als het definitieve document openbaar is, zal de OVV eerst de nabestaanden van de slachtoffers informeren over wat zij van dat rapport vindt.

Het onderzoek dat de Libiërs direct na de ramp begonnen werd ernstig vertraagd en lag zelfs tijdelijk stil door de opstand die begin 2011 uitbrak tegen het Kaddafibewind. De cockpitvoicerecorder en de flightdatarecorder (de 'zwarte doos') zijn na de crash uitgelezen en beluisterd in Frankrijk. De informatie daaruit is aan het onderzoeksteam in Libië gegeven.