Wordt Groningen opgeheven?

30-01-2015 14:38

De VVD in Groningen wil Groningen opheffen. De provincie moet worden samengevoegd met Drenthe – en uiteindelijk ook met Friesland – tot een landsdeel Noord. De VVD lijkt hiervoor steun te krijgen van de Groningse PvdA, D66 en Partij voor het Noorden. De super-provincie in de Randstad werd een groot fiasco, omdat niemand in Noord-Holland, Utrecht of Flevoland zat te wachten op een bestuurlijke herindeling, die veel tijd en geld kost, maar geen enkel probleem oplost. Na de Randstad lijkt nu het noorden het speelveld te worden voor een nieuw bestuurlijk experiment.

Tekentafel-dictatuur

In het regeerakkoord van VVD en PvdA staat dat gemeenten meer dan 100.000 inwoners moeten hebben en de twaalf provincies zouden moeten worden vervangen door een stuk of vijf landsdelen. Minister Plasterk struikelde echter over de eerste horde, de samenvoeging van Noord-Holland, Utrecht en Flevoland tot één Randstadprovincie. De bevolking zag dit niet zitten, de bestuurders zagen dit niet zitten: zelfs de provinciale bestuurders van VVD en PvdA keerden zich tegen deze tekentafel-dictatuur. In Groningen lijken VVD en PvdA deze onzalige plannen nu opnieuw tot leven te willen brengen.

Met jezelf bezig zijn

Herindelingen lokken altijd andere herindelingen uit. Op dit moment wordt een discussie gevoerd over het samenvoegen van de gemeenten Haren (in Groningen) en Tynaarlo (in Drenthe). Daarom zou het volgens de VVD in Groningen logisch zijn om ook de provincies samen te voegen. Een ander argument dat je vaak hoort is dat grootschalig bestuur goedkoper zou zijn. Onderzoek laat echter zien dat grotere gemeenten helemaal niet doelmatiger (PDF) of goedkoper zijn. Gemeenten blijven jarenlang veel geld kwijt aan de reorganisaties. Ambtenaren en bestuurders zijn veel met zichzelf bezig en met de eigen organisatie. Burgers voelen ook meer afstand tot het bestuur, zoals blijkt in de nieuwe super-gemeente Sudwest Fryslân, die bestaat uit 73 kernen.

Groningen op z’n kop

Groningen wordt helemaal op z’n kop gezet: er zijn serieuze plannen om de huidige 23 gemeenten op te heffen en te vervangen door zes of zeven super-gemeenten. Daar komt nu dan het plan bij van een groot noordelijk landsdeel. Zo’n landsdeel zou volgens de VVD beter kunnen lobbyen in Den Haag. Ik denk dat de VVD in Groningen er beter aan doet eerst te lobbyen bij de eigen Tweede Kamerleden, over de gevolgen van de gaswinning. Groningers hebben te maken met groeiende armoede en toenemende werkloosheid, een krimpende bevolking en afnemende leefbaarheid, een dalende bodem en scheurende huizen. Discussies over bestuurlijke herindelingen zijn een hobby voor bestuurders, maar lossen de problemen van burgers niet op.