PvdA geeft, VVD neemt: Participatiewet is gewoon Wet werken naar Vermogen

01-02-2013 11:01

Staatssecretaris Jetta Klijnsma gaf het woensdag in het debat dan eindelijk ook zelf toe: haar Participatiewet is gewoon de Wet werken naar vermogen 2.0. Waar dankzij het Lenteakkoord de bezuinigingen op de sociale werkplaatsen geschrapt werden en de wet Werken Naar Vermogen van Rutte-I van de baan leek, haalt Klijnsma deze weer te voorschijn. Slechts hier en daar een cosmetische wijziging in plaats van de beloofde nieuwe, bijzondere wet.  Het lijkt er niet op dat meer mensen aan het werk geholpen worden en gemeenten blijven een onmogelijke taak in het vooruitzicht hebben. Kortom: deze PvdA-secretaris gaat de wet uitvoeren waartegen ze in april nog op het Malieveld stond te demonstreren.

Al sinds het verschijnen van de ‘Participatiewet’, één van de ‘bruggen’ van de VVD en PvdA, was de oppositie het erover eens: er is nauwelijks een verschil met de Wet werken naar vermogen (Wwnv). Deze wet, van staatssecretaris Paul de Krom, kreeg indertijd veel kritiek. Niet alleen van de huidige oppositie, maar ook van de PvdA. Toen het regeerakkoord van PvdA en VVD verscheen werd er evenwel gesproken van een heel nieuwe wet met een heel duidelijke verbetering ten opzichte van de Wwnv, namelijk de quotumregeling. Dit PvdA-juweel moet werkgevers met meer dan 25 werknemers gedurende 6 jaar de verplichting geven om ten minste 5 procent arbeidsgehandicapten in dienst te nemen. De kans om eindelijk toe te werken naar een inclusieve samenleving, waarin arbeidsgehandicapten bij reguliere werkgevers aan het werk kunnen, zodat elke werkgever zijn verantwoordelijkheid neemt en kan ervaren dat een beperking helemaal geen reden hoeft te zijn om iemand niet aan te nemen.

Gebrek aan lef bij Klijnsma

Helaas bleek ook deze maatregel, zoals zo vele andere in het regeerakkoord, niet zo hard als aanvankelijk gepresenteerd. De werkgevers beginnen te piepen en prompt roept de staatssecretaris in Trouw dat dit PvdA-juweel onderhandelbaar is. Sterker nog, ze heeft niet eens het lef om het quotum op te nemen in de ‘Participatiewet’. De wet moet op stel en sprong voor de zomer door de kamer, voor het arbeidsquotum komt in het najaar eens een keer een voorstelletje. Dikke kans dat wanneer de PvdA heeft ingestemd met de ‘Participatiewet’, de VVD opeens geen trek meer heeft in het quotum. De PvdA geeft, de VVD neemt.

De PvdA en de staatssecretaris voeren beleid uit waarover zij eerder zelf flink wat gal gespoten hebben. Nog niet zo lang geleden, midden april, stonden PvdA en GroenLinks zij aan zij met hun felle kritiek op de Wwnv. De PvdA vond de wet op verschillende punten ‘verwerpelijk’ en stelde dat het kabinet hiermee haar eigen handen in onschuld waste. Dat gemeenten verantwoordelijkheid kregen was goed, maar de forse korting gaf hen de ‘onmogelijke taak’ om hier een succes van te maken. Blijkbaar is de PvdA, met staatssecretaris Klijnsma voorop, van gedachte veranderd. De ‘Participatiewet’ is nu ineens wél een goed middel om meer mensen met een arbeidshandicap aan het werk te helpen.

PvdA’ers nu opeens stil

Toegegeven, de periode waarover gemeenten gekort worden, is iets langer en dat is goed. Maar daar staan wel nóg hogere kortingen tegenover. Allemaal prima, aldus de PvdA. De verantwoordelijkheid voor een goede uitvoering ligt immers bij de wethouders, toch? De PvdA doet nu dus zelf waar zij eerder schande over sprak en houdt haar handen schoon. Overigens is het ook opvallend stil bij de PvdA-wethouders. PvdA-wethouder Rinda den Besten van Utrecht heeft menig pittig tweetje aan de Wet Werken naar Vermogen besteed. De Assense wethouder Jaap Kuin noemde staatssecretaris De Krom een domoor. Nu Lodewijk Asscher, tot voor kort de bekendste PvdA-wethouder van Nederland, toegetreden is tot het kabinet zijn ze allemaal stil.

PvdA-punten verdwijnen als sneeuw voor de zon

Hoewel nivelleren volgens Hans Spekman een feest is ging de inkomensafhankelijke zorgpremie niet door. Lodewijk Asscher kondigde trots aan dat ongedocumenteerde MBO’ers wel stage mogen lopen maar vertelde er niet bij dat dit slechts voor een deel van hen zou gelden. En Jetta Klijnsma geeft de mensen die afhankelijk zijn van het werk in de sociale werkplaatsen, mensen die met een beetje begeleiding bij een gewone werkgever kunnen werken en kunnen bijdragen aan de samenleving het nakijken. Deze mensen om wie het gaat dreigen met de ‘Participatiewet’ achter de geraniums te verdwijnen. De VVD-punten in het regeerakkoord staan fier overheid, de PvdA-punten verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Linda Voortman is Tweede Kamerlid voor GroenLinks.

.