Obama verkleint problemen tot ze niet meer bestaan

31-03-2014 10:53

De laatste tijd komt bericht na bericht binnen hoe de NSA wordt ingeperkt in wat de organisatie kan en mag. Zo wordt het verzamelen van de beruchte metadata fors ingeperkt. Maar de realiteit is dat er juist meer gespioneerd gaat worden dan minder.

Het inperken van de mogelijkheden tot het verzamelen van metadata wordt langzamerhand omgezet in een vorm die sterk doet denken aan de bewaarplicht verkeersgegevens, zoals we die in Europa kennen. Ook moet de dienst voor het snuffelen in de data toestemming van de rechter krijgen. Daardoor kan alleen gerichter worden gezocht. Dat is inderdaad een inperking, maar nog altijd meer dan ooit in de VS politiek haalbaar leek. Alleen is dat een doekje voor het bloeden.

Meer spionage

Maar ondertussen doet Obama ook stappen in een andere richting. Het aantal ‘cybersoldaten’ worden verdrievoudigd. Minder cryptisch: er gaat fors meer gehacked worden. Inmiddels weten we wat daarvan het doel is: inbreken in systemen van universiteiten, bedrijven, overheden en, ja ook, terroristische organisaties. De harde economische spionage gaat dus onverminderd door.

Tot 2009 werden 122 wereldleiders, onder wie Angela Merkel, bespioneerd door de NSA. Natuurlijk is gestopt met het afluisteren van Merkel na een felle diplomatieke rel, maar in ruil daarvoor worden nu de Duitse ministers afgeluisterd. Kennelijk is de spionage zo lucratief dat de Amerikanen daar wel een nieuwe rel voor over hebben.

Geruststellende woorden

Natuurlijk heeft Obama bij zijn bezoek aan Nederland beloofd dat er in onze Nederlandse privé-informatie niet is gekeken, maar onduidelijk is hoe die garantie is te geven als je ziet op welke industriële schaal de spionage plaats vindt. Dus de wens van Obama om het vertrouwen terug te winnen is wel heel dun.

Iedereen kan beloven wat metadata te laten liggen op het moment dat je veel informatie via andere bronnen krijgt. Met de schier oneindige bronnen om informatie binnen te harken, kunnen de Amerikanen prima met een deel van het vergaren stoppen. Via bondgenoten komt die informatie namelijk alsnog automatisch binnen. Daar zorgt bijvoorbeeld de AIVD wel voor.

Obama zou pas een echte stap zetten als hij zou opdragen te stoppen met het zonder acceptabele reden spioneren op bedrijfsleven en burgers . Maar dat zou een industrie met een ‘zwart budget’ van minimaal 52,6 miljard dollar per jaar om zeep helpen. Daar zou veel verzet tegen komen en dus blijft het bij maatregelen voor de bühne. Anders heeft de NSA vast nog wel een dossiertje over de president dat hij liever niet geopenbaard ziet. Kennis is macht en drie keer raden wie de echte macht in handen heeft…