Internetknooppunt schimmig over spionagerisico’s burgers

01-10-2013 11:13

Het internetknooppunt AMS-IX heeft besloten tot een uitbreiding naar de Verenigde Staten. De stap is maatschappelijk behoorlijk omstreden, omdat de Amerikanen wel erg diep in het persoonlijke leven van burgers en in zakelijke belangen te wroeten. Internetverkeer wordt massaal afgetapt, bij bedrijven wordt ingebroken en sociale netwerken worden in kaart gebracht. Beperkingen die de wetgever oplegt blijken voor de Amerikanen niet te gelden. In zo’n sfeer is het kiezen voor de stap naar Amerika voor iets belangrijks als een internetknooppunt op zijn zachtst gesteld omstreden. Met 120 stemmen voor, 104 tegen en 14 onthoudingen blijken ook de leden de nodige reserves te hebben. Van brede steun is in ieder geval geen sprake. Providers XS4ALL, Ziggo en KPN blijken volgens kuchende mannen in regenjassen tegen te zijn.

Risico voor burger

Het lullige aan het besluit is dat het bedrijven en burgers treft. Eerst werd vanuit het bestuur gezegd dat de uitbreiding prima mogelijk is zonder dat we in Nederland risico zouden lopen. Maar het persbericht van de AMS-IX spreekt nu van het minimaliseren van risico’s. Dat is echt iets anders dan geen risico nemen.

Sinds bekend is geworden dat het grootste internetknooppunt ter wereld (in Duitsland) door de Amerikanen onder de tap staat is duidelijk dat het risico niet denkbeeldig is.

Maatschappelijk onverantwoord

Wat problematisch aan de AMS-IX is, is de schimmigheid waarmee de organisatie opereert. Wie lid met stemrecht zijn, mogen we van de organisatie niet weten. Wie wat heeft gestemd, is ook geheim. Daarmee onttrekt de organisatie zich aan de maatschappelijke verantwoordelijkheid. Want al verdienen zij geld met de stap wij als burgers hebben het nakijken als het verkeerd gaat.

Provider UPC begrijpt dat als geen ander. Want waar de kabelaar graag om het hardste schreeuwt hoe fantastisch ze zijn, zwijgen ze nu in alle talen. Tot drie maal toe heb ik gevraagd om hun stemgedrag toe te lichten, maar zelfs terugbellen, SMS’en of mailen is teveel gevraagd. Een dikke vinger naar alle klanten (waaronder ikzelf). Maatschappelijk verantwoord ondernemen heeft grenzen.

De zaak maakt pijnlijk duidelijk hoe afhankelijk en kwetsbaar wij toch eigenlijk zijn. Kamerlid Astrid Oosenburg van de PvdA heeft zich op de zaak gestort. In de wandelgangen van AMS-IX hoor je cynische opmerkingen dat dit een private organisatie is. Toch hoop ik stilletjes dat er gaat worden ingegrepen. Internet is vitale infrastructuur en daarmee neem je geen gokjes in een schimmige sfeer over de rug van burgers louter en alleen om er zelf financieel beter van te worden.

Update: UPC laat in een reactie weten dat het moederbedrijf Liberty tegen de uitbreiding naar de VS heeft gestemd.