Het uitbestede geweten

27-12-2013 13:12

Dit was het jaar van bestuurders die hun geweten hebben uitbesteed. Mensen die werden verdacht van corruptie, werden veroordeeld, maar zich verontwaardigd toonden, omdat zij werden aangepakt. VVD-er Ton Hooijmaijers werd het symbool bij uitstek van dit uitbestede geweten. Maar je zag het op veel meer plekken, overal waar managers zich verrijkten met andermans geld. Vooral in de bouwwereld en bij de banken.

Een zieke moraal

Bestuurders vertonen dit gedrag omdat ze ermee wegkomen. Deze houding getuigt niet alleen van een zieke moraal, maar is ook een gevaar voor onze samenleving. Als bestuurders zich alles veroorloven waarvoor ze niet worden gestraft, moeten we voortaan alles verbieden en iedereen controleren. Een dergelijke samenleving gebaseerd op wantrouwen is een aanslag op onze vrijheid en democratie.

Bestuurlijk corpsballengedrag

Veel van onze huidige bestuurders zijn gevormd in de jaren negentig, de Paarse tijd van meer markt en eigen verantwoordelijkheid. De tijd dat VVD-ers als Gerrit Zalm discussies over publieke moraal afdeden als ‘tegeltjeswijsheid’. Ik ben wel klaar met dit bestuurlijk corpsballengedrag. VVD-er Fred Teeven moet gevangenissen sluiten, omdat cellen leeg staan. Dat probleem kunnen we komend jaar oplossen. Er zijn genoeg corrupte bestuurders waarmee we die leegstaande cellen kunnen vullen.

Ronald van Raak is Tweede Kamerlid voor de SP