Femke Halsema blaast GroenLinks op

Het komt nooit meer goed met GroenLinks
: 09-01-2013 15:01 uur

Plassend onder de douche, dacht ik aan Femke Halsema. Dat doe ik vaker. Maar de laatste tijd voel ik een treurigheid in me die niet meer door het doucheputje wil. Het blijft er maar omheen kolken. Vanochtend wist ik het ineens: het komt niet meer goed met GroenLinks. ‘Zo. De partijtop hoeft me voorlopig niet meer te bellen.’ Dat was Femkes reactie op Twitter toen Jolande Sap moest opstappen, door geklungel in haar partij. Heerlijke woede. Je ziet de groen gelakte nageltjes over de toetsen van haar Samsung kletteren. Spetters spuug op het scherm. Sinds de zinloze afslachting van 12 september vorig jaar verwachtte Femke dat er vuurwerk zou komen. GroenLinks zou weer wat laten zien. En niet alleen het siervuurwerk over het milieu, maar ook gillende keukenmeiden over het integratiedebat of donderslagen over de economie. Maar nee, het waren babyscheetjes.

Vendrik, Duyvendk en Dibi: those were the days

Femke zag Bram van Ojik op tv vertellen dat zijn partij ‘concreter’ moest worden. Hij kon zelf niet zo 1,2,3 een voorbeeld noemen. Ook toen zat Femke met haar telefoon in haar handen, maar ze deed niks.

In haar tijd zaten er kanonnen in de Kamer. Vendrik. Duyvendak. Dibi. Inhoud en praatjesmakers. Als ze er nu aan denkt, trekt ze een weemoedige grimas. Those were the days. De tijd dat GroenLinks er toe deed. De tijd dat ze nog met tien man tegelijk vuurwerk afstaken in een douchecel – die de Tweede Kamer nu eenmaal is. Het is niet meer.

Oudlinkse boomfluisteraar

In die tijd had ze zo’n oudlinkse boomfluisteraar als Leo Platvoet in haar zak. Platvoet is dé reden dat Dick Pels – directeur van het wetenschappelijk instituut van GroenLinks- zich bij die partij aansloot. ‘Om haar te beschermen tegen de platte linkse voeten’, zei hij een keer tegen me. Nu wijst Platvoet met een glijdende glimlach naar Femke: het is allemaal haar schuld dat GroenLinks in zo’n deplorabele staat verkeert. En Dick Pels? Niks meer van gehoord.

Ik stond nog onder de douche toen Femke belde. Ze vroeg niet eens of ze stoorde. Ik vroeg nog of ik me even af mocht drogen, maar dat mocht niet. Ik moest luisteren. Ze was namelijk van plan om met een Mercedez vol vuurwerk naar Den Haag te rijden om die hele partij op te blazen.

Tijdens het afdrogen, schrijf ik deze column. Mocht u rookwolken boven Den Haag zien, dan weet u dat het me niet gelukt is Femke te overtuigen dat ze rustig de keuken moet verven, een boek moet schrijven en een serie over de jaren vijftig kijken. GroenLinks, lieve Femke, das war einmal.

Marcel Duyvestijn doucht altijd onder het plassen. Zeiken over GroenLinks doet zeer. Het brengt vooral verdriet. www.liefdevollid.nl.

Reacties:

 1. Bert:

  Dat van Den Haag, Duyvestijn, moet je niet geloven. En houd het doucheputje in de gaten! Femke heeft in 2006 een cursus Creatief met Vuurwerk gevolgd.

 2. Karl:

  Het is Femke Halsema die GroenLinks de das om deed. De partij moest regeren. Om dat te bereiken moest de partij rechts worden, met een beetje groene nagellak voor de sier. We zien wat ervan is gekomen. Chaos en straks de ondergang.

 3. Hans Spoor:

  GroenLinks verkeert in vergaande, ongeneselijke staat van ontbinding, lijdt ondragelijk en uitzichtloos en smacht dus naar z.s.m. euthanasie. Wel dapper om dan de meest kleurloze, saaie, slaapverwekkende, tot niemand’s verbeelding sprekende, ver over de UHT-datum zijnde bejaarde met deze trieste opdracht op te zadelen. Tijdens de recente kamerdebatten heeft hij duidelijk getoond dat hij begrijpt wat zijn taak is. Gaat goed Bram, nog even volhouden en je missie is volbracht.

 4. j.l.erkelens:

  Het is moeilijk voor een buitenstaander om precies te peilen in hoeverre een partij nog levensvatbaar is. Ik bedoel, wie had D66 terug verwacht na het afglijden onder De Graaf en Dittrich? Als de wortels van de partij nog intact zijn en de partijstructuur nog iets is dan komt Groenlinks ook wel terug. Voor de kiezer hoeft het immers niet bang te zijn, die heeft toch geen geheugen.

  Maar dat Groenlinks door zo op Halsema te steunen dat de partij haast wegviel in haar schaduw nu met een probleem zit is duidelijk. Zonder Halsema als onderscheidende factor heeft de partij geen duidelijke identiteit, in elk geval niets wat je niet bij andere partijen kan vinden.

  @Karl
  De vijf-jaren-plannen in de bureaula laten liggen telt als rechts beleid?

 5. Erkelens,
  de terugkomst van D66 als rechtse middenpartij was voorspelbaar. De omvang bij terugkomst was een verrassing. Het einde van GroenLinks is ook voorspelbaar. GroenLinks is ideologisch nuitgehold, en de groep die door de partij werd aangesproken is te intelligent en/of te sociaal betrokken om met de uitholling genoegen te nemen.

 6. GL had een meerwaarde. Die wortels liggen nog ergens. Maar niemand die ze water gaat geven. Ik zie werkelijk nergens iemand die dit kan redden. Dat is ook het verschil met D66. Daar zat Pechtold toen al

 7. Er zijn verschillende GroenLinksen
  Het neoliberale GroenLinks waarmee Femke wilde gaan meeregeren.
  En dat de meeste Leden weer echt links willen maken.

  Het GroenLinks van de wethouders van grote steden, die herkozen willen worden die okt vorig jaar de het democratisch gekozen partijbstuur en de democratisch gekozen partijleider Jolande Sap uit de partij top zetten.

  Het GroenLinks van de vele lokaal meeregerende afdelingen, wethouders en raadsleden en hun achterban. Zoals de Zaandamse GroenLinks wethouder Robert Linnekamp, die zelf doorgaat met windenergie in zijn gemeente, omdat hij zijn gemeente wel betaalbaar duurzaam wil maken.

  Het GroenLinks van de gesubsidieerde gremia zoals Natuur en Milieu, Greenpeace, en ontwikkellings samenwerking. Zij hebben hun eigen mensen in de fractie.
  Deze clubs maken GroenLinks kapot.

  Het GroenLinks van de 25.000 leden.
  Zij gaan over twee maanden stemmen over maatregelen om de partij weer het GroenLinks van de leden te maken.

  Als die stemming gekaapt wordt door de gremia Natuur en Milieu, Milieudefensie, Greenpeace etc, dan gaat de partij verder kapot.
  Als alle GroenLinks leden kunnen stemmen, dan komt het originele GroenLinks weer terug.

  Al zal dat voorlopig niet blijken uit het haagse rumoer van de 4 GroenLinks Kamerleden met gremia achtergrond.
  Het kan interenssant worden hoe deze mensen reageren op invloed van de 25.000 leden
  En of het bestuur de invloed van leden weet te organiseren, en of ze zich zullen ontworstelen uit de parasiterende klauwen van Natuur en Milieu, Greenpeace en Milieudefensie, etc

 8. Mr Talkie:

  Het beste voor Nederland zou zijn om heel Groen Slinks door het doucheputje te spoelen !!

 9. j.l.erkelens:

  @Bert en Marcel Duyvestijn

  Zou goed kunnen. Feit blijft dat een serieuze partij-infrastructuur creëren erg moeilijk is. Is de huidige structuur dusdanig verrot dat het creëren van een nieuwe groene partij te verkiezen valt boven het hervormen van de bestaande partij?

  Het betoog van Henk Daalder lijkt te suggereren dat er nog genoeg leven in zit, maar dat de frontlinies lopen tussen beroepsbestuurders, beroepslobbyisten en de gewone achterban. Dat wat we nu zien dus een ordinaire machtsstrijd is.

  Het kan zomaar zijn dat de partij dit niet overleeft. Maar als ik mijn geld er om moest verwedden, dan zou ik gokken op een overwinning door een der facties gevolgd door een ideologische zuivering van het kader (favoriete Nederlandse eufemisme is: ‘alle neuzen in dezelfde richting’). Daarna kunnen ze gewoon weer meedraaien in het politieke circus alsof er nooit wat gebeurd is. We zullen echter zien.

 10. Karl:

  @jjerkelens

  Nee, het afschaffen van sociale verzekeringen, het ontslagrecht en andere verworvenheden van werknemers geldt als rechts beleid. Maar inmiddels sd GroenLinks opeens weer links, zegt Van Ojik. Dit soort maatregelen kun je kennelijk naar believen omhelzen of verafschuwen, net zoals het uitkomt.

 11. j.l.erkelens:

  @Karl

  Ik zag het eerder als een langzame en aarzelende erkenning dat die verworvenheden en zogenaamde rechten niets waard blijken als de financiële bodem er onder verdwijnt. Realiteitszin is niet per se links of rechts.

 12. Hendrik:

  Snel het roer in handen geven van Jesse Klaver en misschien komt het nog goed met Groen Links. Zijn TEDxtalk bij PenW was veelbelovend.

Alleen FaceBook reacties zijn nog open

Comments zijn gesloten