Het leenstelsel: een groen linkse oligarchie

06-06-2014 12:29

Na de Havo ging ik naar het VWO, daarna geschiedenis en filosofie studeren en daarna promoveren. Mijn ouders hebben zich wel zorgen over mij gemaakt. Mijn broer leerde op jonge leeftijd een vak en ging geld verdienen. Ik werd almaar ouder, maar had nog steeds ‘geen baan’. Als studenten zich in de schulden moeten steken gaan mensen van mijn afkomst niet meer studeren. Kinderen uit gezinnen waarin niemand heeft gestudeerd durven geen schulden te maken voor een toekomst die ze niet kennen.

De eigen carrière?

Politici die de studiebeurs afschaffen en een schuldenstelsel invoeren snappen niets van emancipatie. Van rechtse partijen als VVD en D66 snap ik dat nog wel – maar noem jezelf dan geen ‘onderwijspartij’. Van PvdA en GroenLinks – partijen die zichzelf ‘links’ noemen – begrijp ik dat niet. Misschien heeft het iets te maken met de eigen carrière. De Kamerleden van GroenLinks zijn voorstander van het schuldenstelsel, de leden van Dwars, de jongerenorganisatie van GroenLinks, zijn tegen.

Studiebeurs is een investering

PvdA-leider Diederik Samsom kwam met het argument dat ‘de slager toch niet hoeft te betalen voor de advocaat’. In het beeld van de PvdA bestaat de samenleving uit individuen, die vooral voor zichzelf moeten betalen. Maar de studiebeurs is juist een investering van de samenleving in onze jongeren. Die kunnen zich daarna nuttig maken voor die samenleving en – als ze veel geld gaan verdienen – meer belasting betalen. Dat weer kan worden gestoken in het opleiden van een nieuwe generatie.

Drempel en eigen belang

GroenLinks maakt de ideologische keuze om een systeem dat emanciperende jongeren ondersteunt te vervangen door een systeem dat voor deze jongeren een drempel opwerpt. Dat is niet een keuze voor het algemeen belang, maar voor het eigen belang. Het belang van een oligarchie die de samenleving wil inrichten naar de wensen van haar eigen groep.