1,2 miljoen opvallende gedragingen per dag

17-06-2014 10:59

Voor 1,2 miljoen Nederlanders geldt vandaag dat zij gedrag vertonen, waarvan Ivo Opstelten zegt dat het dermate afwijkend is dat het opname in een politiesysteem rechtvaardigt. U bent allemaal terrorist. De minister van Veiligheid en Justitie gaf maandag antwoord op vragen van de Kamerleden Schouw(D66) en Ronald van Raak(SP) over het bijhouden van een register van ‘Brenno-sightings‘ in politiesystemen.

Voor de NSS-top was mij te verstaan gegeven dat ik me beter niet kon aanmelden als journalist en dat heb ik maar niet gedaan. Daarna bleek dat dat er actief werd geregistreerd waar ik wanneer was. Dat laatste is niet bepaald prettig als je met bronnen werkt. Bijgehouden werd waar ik artikelen of columns schreef en waar ik uit de trein stapte.

Registratie en mijn bronnen

Zoiets hoort de politie ook te doen, stelt Opstelten:

“Dit laat onverlet dat het binnen de legitieme taakuitvoering van de politie valt dat opvallende gedragingen van een persoon waargenomen worden en dat van die waarneming verslag wordt gedaan in de daarvoor bestemde systemen van in dit geval de politie.”

Het uit een trein stappen is een voorbeeld van zo’n waarneming, waarvan verslag wordt gedaan. Dus de 1,2 miljoen reizigers die vandaag in of uit een trein stappen vertonen ‘opvallende gedragingen’. Best begrijpelijk voor een bewindvoerder die waarschijnlijk zelf bijna nooit in het openbaar vervoer zal zitten.

Gelukkig stelt hij bij de beantwoording van diezelfde vragen mij iets later helemaal gerust. Als een gesprek met bronnen mogelijk wordt vastgelegd dan zit het goed of zoals hij schrijft: “De persvrijheid is daarbij op geen enkele wijze in het geding.” Helder!

Rechtszaak

Vind u het heel gek dat ik er toch niet helemaal gerust op ben? Uit de samenvatting van alle politieregistraties (PDF) blijkt dat niet alle gegevens zijn verstrekt en zaken worden achtergehouden. Daar mag de rechter zich nu over uitspreken.

Zo’n rechtszaak duurt wel eventjes dus heb ik in kort geding gevraagd om de archieven rond de NSS-top nog maar niet te vernietigen. Pas als duidelijk is welke gegevens de overheid nog meer moet verstrekken, komt wat mij betreft vernietiging in beeld. Wat nu bewijs weggooien wat je als overheid allemaal hebt gefliktt, vind ik niet bepaald fair.

Dat uw belastinggeld is besteed in het registreren van mijn opvallende gedragingen heeft de NSS niet bepaald geholpen. Want het echte ‘gevaar’ bleek opeens te komen van een aantal studenten die ten onrechte tot de belangrijkste zones van de top wisten door te dringen. Zij kregen de vrije persplaats tot hun beschikking. Toch goed dat ik geen accreditatie had aangevraagd. Nederland was daardoor een heel stuk veiliger.