Politiek

Mensen met een mening – vrijdageditie

29-05-2015 19:30

Mariska de Haas (ex-hoofdredacteur Katholiek Nieuwsblad) draagt andermaal het verknipte woord Gods uit.

“Niet-meten en niet-weten is voor de mens even belangrijk als weten. Niet-weten is immers ook een bron voor enthousiasme, durf, en de mogelijkheid van een voortdurend nieuw begin. Het weten is eindig, het niet-weten is oneindig. Het recht om niet te weten en niet te meten. De wil tot niet-weten kan ook gelukzalig zijn.”

Afshin Ellian is in een filosofische bui, in Elsevier.

‘Toen Greenpeace onlangs blokken steen liet afzinken in de Noordzee was dat geen incident. Het is een vertrouwd patroon. Zodra natuurbeschermers ongeduldig worden, vinden ze het oké om de politieke besluitvorming te passeren. In het uiterste geval nemen ze het recht in eigen hand.  Als het niet goedschiks kan, dan maar kwaadschiks, was de achterliggende gedachte. Met hun actie wilde Greenpeace de visserij dwarsbomen, want van de beleidsmakers viel weinig te verwachten. Er zou sprake zijn van een ,,gebrek aan daadkracht van de Nederlandse regering om de Noordzeenatuur te beschermen.”  Het dedain voor de politiek zit diep – heel diep. Telkens weer blijkt hoezeer dit behoort tot het dna van de milieubeweging.”

Greenpeace’ getreiter van vissers en hun dedain voor de politiek is niet onschuldig, vindt filosoof en schrijver Sebastien Valkenberg in NRC Handelsblad.

Wie had dat gedacht: Francisco van Jole die zijn Joop eigenhandig vergelijkt met GeenStijl. Overigens nadat ie klaarblijkelijk één keer beter ‘scoorde’ bij de reaguurders. Nu de bezoekersaantallen nog.

Jeroen Boeijinga reageert treffend op de verwarde tweet van Van Jole: subsidie versus geen subsidie.

 

“Er zitten acht UEFA-leden in de FIFA. Het was niemand minder dan Michel Platini, voorzitter van de UEFA en lid van het Uitvoerend Comité van de FIFA, die de kandidatuur van Qatar steunde. Franse bedrijven werden er niet slechter van en de zoon van Platini kreeg een leuke baan in Qatar. Veel kritiek van de UEFA op FIFA komt dus wel erg laat en is niet vrij van hypocrisie.

Arend Jan Boekestein vindt dat de UEFA haar handen niet kan wassen onschuld nadat de FBI zeven FIFA-leden oppakte wegens corruptie. Sterker nog: de Europese voetbalbond zit er zelf tot de nek toe in. In Elsevier.

 

“De kern van de zaak is dat als het om veiligheid gaat leiders nauwelijks in staat zijn tot anticiperen of worden gestuurd door wensdenken. Dat is altijd zo geweest.”

“Michiel de Ruyter sneuvelde onder meer omdat hij met een stukbezuinigde vloot zijn missie moest volbrengen. Voor de Tweede Wereldoorlog zorgde de tijd van het Gebroken Geweertje voor een nauwelijks serieus te nemen krijgsmacht. Na het einde van de Koude Oorlog ontstond de overtuiging dat veiligheid vooral in humanitaire termen moet worden gezien en dat de veiligheid van je land iets van de negentiende eeuw is.

Rob de Wijk over de bezuinigingen op de AIVD en Defensie, die volgens hem de nodige veiligheidsrisico’s met zich meebrengen. In Trouw.