‘Loonsverhoging’ zorgverleners pgb door te late betalingen is sigaar uit eigen doos

29-05-2015 14:26

Donderdag schreef De Telegraaf dat door de chaos bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) het te laat betaalde persoonsgebonden budget (pgb) leidt tot ‘een financiĆ«le meevaller voor de zorgverleners‘. Een gang naar de rechter zou hun een loonsverhoging kunnen opleveren die kan oplopen tot wel 50 procent. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) schrijft dit aan de Kamer na een waarschuwing van, onder andere, Andree van Es, die door de staatssecretaris is aangesteld om de problemen met het PGB op te lossen.

De budgetten worden echter vastgesteld door het zorgkantoor of de gemeente op basis van een indicatie. Voor mantelzorgers gaat zelfs een maximaal uurtarief gelden van 20 euro bruto (uiteraard zonder recht op uitkering, pensioenopbouw, vakantiegeld, ziekteverlof, etc.). Als de rechter de loonsverhoging toewijst zal dit dus tot gevolg hebben dat er minder uren zorg kunnen worden ingekocht of dat er fors, uit eigen zak, zal moeten worden bijbetaald.

Rekening voor zieken en gehandicapten

Daarnaast hebben de gemeenten al aangekondigd met een claim te komen voor de extra kosten die zij hebben moeten maken vanwege de pgb-chaos. Die claim kan oplopen tot wel 100 miljoen euro en het laat zich natuurlijk wel raden wie daarvan uiteindelijk de rekening gepresenteerd zal krijgen.

Kortom: na een puinhoop die al bijna een half jaar duurt, betalingen die (nog steeds) niet worden gedaan, instellingen die omvallen, wurgcontracten die worden afgesloten om de vrije mening in te perken, ICT-falen en meer, veel meer. De chronisch zieken en gehandicapten moeten daarvan uiteindelijk de rekening betalen.

Lekker bezig overheid!

Christiaan Kwint schrijft vaker over de pgb op zijn eigen weblog.